Колин Пауъл, първият чернокож държавен секретар на САЩ, почина на 84 г. от усложнения от COVID-19. За това съобщи семейството му във Facebook.

Той помогна за оформянето на основни посоки във външната политика на страната в последните години на миналия и началото на този век, пише CNN.



"Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ и председател на Обединения щаб на щабовете, почина тази сутрин поради усложнения от COVID-19", пише семейство Пауъл във Facebook.

"Загубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", казаха те, отбелязвайки, че е бил напълно ваксиниран.

Пауъл беше опитен професионален войник, чиято кариера го отведе от бойното дежурство във Виетнам, за да стане първият чернокож съветник по националната сигурност по време на края на президентството на Роналд Рейгън и най-младият и първи афроамерикански председател на Съвместния началник-щаб при президента Джордж Х. У. Буш. Неговата национална популярност се покачи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив, и за известно време в средата на 90-те години той беше смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати..