Берлинското летище Темпелхолф не функционира от 2008 г.
Берлинското летище Темпелхолф не функционира от 2008 г. / Guliver/Getty Images
Възможно берлинското летище „Темпелхоф“ скоро да не приема самолети, а мъже, желаещи услугите на проститутки в купето на собствената си кола.

Това предложение направи кметът на берлинския район Мите Щефан фон Дасел. Представляващият Зелената партия политик възнамерява да се бори с проституцията на „Курфюрстенщрасе“. Тя се смята за основното местообитание за секструженичките в Берлин, донякъде напомнящо на района на червените фенери в Амстердам.

Проститутките в Амстердам са против закриването на Квартала на червените фенери



Местните жители отдавна призовават властите да променят ситуацията.

„Местните хора и представителите на бизнеса през годините призовават за забрана на уличната проституция“, се казва в изявление на кмета.

Отбелязва се, че градският сенат отказва да наложи ограничения за това занимание, тъй като се опасява от влошаване на общата ситуация. Според кмета, на „Курфюрстенщрасе“ клиентите търсят сексуални услуги на толкова ниска цена, че проститутките са принудени да обслужват максималния брой хора, за да получат минимален доход.

Кметът също така отбелязва, че повечето сексуални работници са посетители от Източна и Югоизточна Европа.

Фон Дасел смята, че забраната за проституция на „Курфурстенщрасе“ и прехвърлянето й в района на бившето летище ще защити жриците на любовта. Той предлага да се изгради комплекс там, който ще включва малки закрити паркоместа, в които клиентите ще могат да влизат с колите си.

Ще закрият ли квартала на Червените фенери?


Не всички обаче подкрепят тази инициатива. Местната жителка Сара Тиба заяви пред Си Ен Ен, че проституцията винаги е била неразделна част от Берлин.

"Струва ми се, че я прехвърлят на място, където тя ще създаде по-малко неудобства за богатите. Нека стоят по-добре на ъглите на улиците, отколкото ще бъдат в условия, когато не могат да бъдат видяни. Следователно мъжете, които отиваха при тях, бяха ясно видими, следователно имаше чувство за контрол. Но когато жените не се виждат, може би това ще се отрази на тяхната безопасност “, казва тя.

Паркоместата с навеси за секс за първи път се появяват в холандския град Утрехт в средата на 80-те, след което те започват да се отварят в други европейски градове.

Подобен комплекс се появява в германския град Кьолн през 2001 г., а впоследствие в Есен, Бон и Цюрих. Те се характеризират с високи мерки за сигурност, включително камери за наблюдение на територията и паник бутони във всеки навес.
 

 
БГНЕС