Ухан
Ухан / Istock/GettyImages
Въпросът за произхода на новия коронавирус изисква професионално изучаване. Това заяви в петък на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Ген Шуан, коментирайки изказването на своя колега Чжао Лицзян, който предположи, че вирусът е дошъл в град Ухан чрез американски военнослужещи, предава ТАСС.

Куче под карантина в Хонконг е с отрицателни резултати за новия коронавирус

„Наскоро отбелязахме, че има много мнения относно произхода на вируса, който причинява COVID-19. Високопоставени американски служители и членове на Конгреса направиха неверни и безотговорни изявления с цел да атакуват Китай, което официално отхвърляме. В международната общност, включително в Съединените щати, има различни гледни точки относно източника на коронавируса. Китай е уверен, че този въпрос изисква професионално научно изследване и оценка“, каза дипломатът.

Без експедиции на Еверест: Непал спря алпинистите

Той също така препоръча американската страна да изясни, дали заявленията на високопоставени служители, които безотговорно обвиняват Китай в разпространението на заразата, са „официалната позиция на правителството на Съединените щати“.

По-рано друг говорител на китайското външно министерство Чжао Лицзян публикува съобщение на страницата си в Twitter, в което предположи, че „коронавирусът е стигнал до Ухан по вина на американските военни“. Дипломатът обаче не уточни как точно са го доставили там.

В тази връзка South China Morning Post в петък изясни, че присъствието на американски войски в Китай може да бъде свързано с VII Световни летни военни игри в Ухан (административен център на провинция Хубей). В тези състезания, проведени от 18 до 27 октомври, взеха участие от повече военни от 100 страни, включително САЩ. Според същата публикация първият случай на коронавирусна инфекция в КНР е регистриран на 17 ноември 2019 г. при 55-годишен жител на Хубей.
Агенция "Фокус"