Два часа продължи срещата на върха между Владимир Путин и Ким Чен-ун, която се проведе на руския космодрум "Восточний". Двамата лидери разговаряха на четири очи. Преди това те участваха в разговори между делегациите на двете страни, в които се включиха и редица министри.

След срещата двамата лидери присъстваха на официален обяд, даден от Путин в чест на Ким. Според Ройтерс обядът включвал салата с патешко месо, ролца от раци, рибена супа, есетра с гъби и десерт с горски плодове.

Владимир Путин Ким Чен ун
БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун каза на президента на Русия Владимир Путин чрез преводач, че е сигурен, че руската армия на народът на Русия ще победят злото в лицето на империализма на Запада във войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Преди да вдигне тост за здравето на Путин, за победата на "велика Русия", за корейско-руската дружба и за здравето на всички присъстващи, Ким каза, че е убеден, че Русия ще победи в така наречената от Москва специална военна операция в Украйна.

Владимир Путин Ким Чен ун
БГНЕС

"Дълбоко съм убеден, че героичната руска армия и народът на Русия ще спазят по блестящ начин традицията на победата, уверено ще демонстрират безценно достойнство и чест на фронтовете на специалната военна операция", каза Ким преди да вдигне наздравица с чаша вино.

"Руската армия и народ със сигурност ще спечелят голяма победа в свещената борба за наказанието на едно голямо зло, което претендира за хегемония и подхранва експанзионистични илюзии", добави Ким.

Владимир Путин Ким Чен ун
БГНЕС

Руският президент Владимир Путин съобщи, че след приключването на разговорите си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун високият гост от Пхенян ще продължи своята обиколка в руския Далечен изток с посещение във Владивосток и заводи в областта на отбраната и други предприятия в град Комсомолск на Амур, съобщи РИА "Новости".

Путин добави, че съществуват възможности за двустранно военно-техническо сътрудничество, въпреки че Русия ще спазва международните си задължения.

Владимир Путин каза, че във Владивосток Русия ще демонстрира на Ким възможностите на Тихоокеанския си флот и добави, че Москва също така може да предложи нещо на Северна Корея в областта на селското стопанство.

Според западните разузнавателни служби Русия иска да получи севернокорейски оръжия и боеприпаси, които да използва във военната си кампания в Украйна, но както Москва, така и Пхенян отричат това.

 
Габриела Големанска/БТА