/ БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нареди на държавните ведомства незабавно да окажат помощ на жителите на град Кесон, който е поставен под карантина поради опасения от коронавирус, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Градът беше превантивно карантиниран преди две седмици заради възможен случай на заразяване с коронавирус. Засега не е потвърдено дали предполагаемият заразен е дал положителна проба. КНДР твърди, че няма нито един случай на Ковид-19, но чужди експерти оспорват това.

Политбюро на ЦК на управляващата Корейска трудова партия реши вчера незабавно да осигури храна и финансови средства на града "за стабилизиране на условията на живот на гражданите", съобщи държавната агенция КЦТА.

На ръководеното от Ким партийно събрание са били обсъдени организационни въпроси, мерки за епидемиологична защита и положението в Кесон.
Все още не е ясно колко сериозно е положението в града с население 300 000 души, който се намира близо до границата с Южна Корея.

КНДР постави града под пълна карантина в края на юли и въведе извънредно положение в района, след като заподозрян носител на Ковид-19 е влязъл незаконно от Южна Корея на 19 юли. Според властите той избягал в Южна Корея преди три години и се върнал незаконно в Кесон миналия месец.
Според КЦТА "няколко медицински прегледа" са дали неясни резултати и човекът е поставен под строга карантина в Кесон.
БТА