Кери: Създаването на две държави - единственият път за мир между Израел и Палестина
Кери: Създаването на две държави - единственият път за мир между Израел и Палестина / БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че двудържавното решение на израело-палестинския конфликт е единственият път за постигане на справедлив и траен мир между израелците и палестинците, предадоха световните агенции.

Кери произнесе реч, в която представи визията на администрацията на Барак Обама за израело-палестинската криза и за намирането на решение от нея. Речта Кери произнесе по-малко от месец преди администрацията да предаде властта на Доналд Тръмп и неговата администрация, отбелязва АФП.

Визията бе представена от Кери броени дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция призоваваща за спиране на строителството на израелски селища в окупираните палестински територии. При гласуването САЩ се въздържаха, припомня АФП.

Израел показа древен папирус в подкрепа на претенцията към Ерусалим

По повод тази резолюция Кери заяви, че САЩ са допуснали тя да бъде прокарана в Съвета за сигурност, за да запазят възможността за двудържавно решение на израело-палестинския конфликт, предаде ДПА.

САЩ де факто гласуваха в съответствие с нашите американски ценности, каза Кери.
САЩ
не могат да останат верни на ценностите си, ако позволят надеждното двудържавно решение за израело-палестинския конфликт да бъде разрушено пред техните собствени очи, допълни Кери.

Държавният секретар подчерта, че стауквото в Близкия изток води до постоянна окупация, предаде Франс прес. Кери допълни, че САЩ защитават бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава, която живее в мир и сигурност до съседите си.
Държавният секретар подчерта, че краят на израело-палестинския конфликт продължава да е възможен, ако отговорните страни имат волята да действат, предаде Ройтерс. Той предупреди, че сега двудържавното решение за мир в Близкия изток е в голяма опасност, допълват ТАСС и АФП.

Кери Създаването на две държави  единственият път за мир между Израел и Палестина
netinfo

Кери добави, че бъдещата администрация на Тръмп ще е тази, която ще решава каква да бъде американската политика за израелските селища, за Ерусалим и за двудържавното решение, предаде Ройтерс.

Той обаче предупреди, че разширяващите се израелски селища на Западния бряг и в Източен Ерусалим водят до необратима еднодържавна действителност, предаде АП. "Това се случва, въпреки че допитванията показват, че повечето израелци подкрепят създаването на отделна палестинска държава", заяви държавният секретар.

Той добави, че много хора в Израел дори не знаят колко систематичен е станал заселническият процес в последните години, при който десетки хиляди израелци са се преместили насред палестинските територии.

Ако изборът е една държава (на конфликта), Израел може да бъде или еврейска, или демократична държава, но не може да бъде и двете и никога няма да живее наистина в мир, заяви Кери, цитиран от АП.

Кери обвини Израел, че е ангажиран в задълбочен проект за присвояване на земи на Западния бряг, допълва АФП. Той каза, че заселническата политика на Израел ще дефинира бъдещето на Израел и подчерта, че Израел рискува да се окаже в състояние на постоянна окупация на палестинската територия. Тук той направи паралел с американската история за расова сегрегация, допълва АП.

Пакистан заплаши Израел с ядрен удар заради фалшива статия?

Държавният секретар призова Израел и палестинците да живеят в две отделни държави на базата на плана от 1967 г. и заяви, че Ерусалим трябва да стане столица на две държави, предаде АФП.

Кери заяви, че, за да има връщане към плана от 1967 г., трябва да има размяна на еквивалентни територии, която да е плод на взаимен консенсус. Тогава Израел ще бъде призната като еврейска държава, добави той.

В края на речта си Кери повтори ангажимента на администрацията на Обама към Израел и каза, че той остава толкова силен, колкото и при предишните президенти. Той припомни, че настоящата и предишните президентски администрации също са се въздържали при гласуване на критични към Израел резолюции в Съвета за сигурност на ООН.

Кери припомни, че САЩ са оказали рекордна военна помощ на Израел, визирайки 10-годишната сделка на стойност 38 млрд. долара, която бе сключена неотдавна.
Нито една американска администрация не е направила повече за израелската сигурност от тази на Барак Обама, подчерта Кери.

Източник: БТА