Пакистан заплаши Израел с ядрен удар заради фалшива статия?
Пакистан заплаши Израел с ядрен удар заради фалшива статия? / Guliver/Getty Images

Министърът на отбраната на Пакистан Асиф Хаваджа заплаши Израел с ядрено оръжие, след като в информационния сайт AWD News беше публикувана фалшива новина за заплахите към Пакистан от страна на Израел.

В съобщението некоректно било цитирано изявление на бившия министър на отбраната на Израел Моше Яалон. Сайтът твърдеше, че, коментирайки плановете на Исламабад за присъединяване към борбата на екстремистите в Сирия, Яалон не изключвал възможността за ядрен удар срещу Пакистан.

Асиф Хаваджа отговори на това съобщение в Twitter: "Израел не трябва да забравя, че Пакистан също така е ядрена държава".

Съвсем скоро след това дойде коментар от страна на израелското министерство на отбраната. От него става ясно, че съобщението, на което реагира пакистанския министър, е било недостоверно и че Яалон никога не е произнасял думите, които му бяха приписани от журналисти.

Израелският в. "Аарец" е на мнение, че детайлен анализ на публикацията в AWD News би помогнал на пакистанската страна да разбере нивото на недостоверност на информацията още преди официалното опровержение от страна на отбранителното ведомство на Израел. Във вестника е обърнато внимание на това, че Израел никога не е признавал официално факта, че притежава ядрено оръжие.

Освен това Израел поддържа подчертано неутрална позиция по отношение на гражданската война в Сирия и по никакъв начин не участва в нея. Изданието напомня, че Яалон напусна министерския пост през май 2016 г. и в момента не е член на кабинета. По такъв начин негво изявление по никакъв начин не може да бъде приемано като официална позиция на Йерусалим.

Напоследък специалисти изразяват все по-силното си Безпокойство от разпространяването на фалшиви нови в социалните мрежи. Много от читателите не ги проверяват и вярват на прочетеното, което позволява на авторите на такива неистини да манипулират общественото мнение.

Източник: БГНЕС