Ватикана
Ватикана / iStock/Getty Images
Влиятелен кардинал откри ватиканския симпозиум за духовността в четвъртък, като се извини за "недостойните служители" и прикриването на сексуалните посегателства над деца от страна на католически духовници. Сред присъстващите е и папа Франциск.

Канадският кардинал Марк Уеле призна, че "всички ние сме съкрушени и смирени от тези важни въпроси, които всеки ден ни поставят под съмнение като членове на църквата".

"Не трябва ли по-скоро да се въздържаме от разговори за духовенството, когато греховете и престъпленията на недостойни служители са на първите страници на международната преса заради предателство към ангажимента им или заради срамното им прикриване?"

През последните месеци поредица от неотдавнашни разследвания, разобличаващи свещеници педофили, бяха на първите страници на вестниците, разкривайки мащаба на проблема, прикриван десетилетия наред от църквата.

Оуеле е префект на Конгрегацията за епископите - една от най-важните функции в Курията - правителството на Ватикана.

Той заяви, че симпозиумът е възможност да се изрази съжаление и да се поиска прошка от жертвите, чийто живот е бил "разрушен от злоупотреба и престъпно поведение", скрито или третирано с лека ръка, за да се защитят институцията и извършителите.

Симпозиумът ще бъде "болезнено и все пак необходимо упражнение" за съвестта да се анализират историческите, културните и богословските причини за това, което Франциск нарече "клерикализъм", добави той.

Оуеле, който е главен организатор на тридневния симпозиум, го определи като "злоупотреба с власт, духовна злоупотреба, злоупотреба със съвестта, от които сексуалните злоупотреби са само върхът на айсберга".

"Този симпозиум отчита вика и гнева на Божия народ, затова сме тук, за да обединим гласовете си с тези, които призовават за истина и справедливост", добави той.

Франциск не спомена темата за злоупотребите, като вместо това сподели какви са според него четирите "стълба" на духовността, почерпени от личния му опит.
Симпозиумът, на който се очаква да присъстват 500 души, се провежда два дни след като групите на жертвите в Италия започнаха безпрецедентна кампания, за да поискат независимо разследване на насилието над свещеници след подобни разследвания в Германия и Франция.

Доклад, публикуван миналия месец, разкритикува бившия папа Бенедикт XVI за това, че си е затварял очите за злоупотреби от страна на свещеници, докато е бил архиепископ на Мюнхен от 1977 до 1982 г. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение.

Откакто стана папа през 2013 г., Франциск се стреми да се справи с продължилите десетилетия скандали за сексуални посегателства, въпреки че много активисти срещу педофилията настояват, че трябва да се направи още много.

През 2019 г. аржентинският понтиф свика безпрецедентна среща на високо равнище по въпросите на сексуалните злоупотреби сред духовниците, отмени правилата за секретност, които възпрепятстваха разследванията на злоупотребяващи свещеници, и наред с други мерки втвърди наказанията за насилниците съгласно ватиканското законодателство.
БГНЕС