Хиляди пасажери са блокирани на борда на два круизни кораба, поставени под карантина заради коронавируса. Над 3700 пътници и екипаж не могат да слязат от луксозен лайнер край бреговете на Япония. Сред пътниците му вече има 20 потвърдени случая на заразата. Специални екипи свалиха болните на брега, за да бъдат настанени в болници.

Останалите пасажери и персоналът на кораба ще останат на борда на „Diamond Princess” най-малко още 14 дни.

Д-р Ангел Кунчев: Шансът да се заразим с коронавирус у нас е почти нулев


„Можем да потвърдим, че японското Министерство на здравеопазването завърши тестовете на всички гости и служители на борда на „Diamond Princess”. 10 души са дали положителна проба за коронавируса и са били транспортирани в близки болници. Корабът е на док край град Йокохама. Гостите ще имат на разположение безплатен интернет и телефон, за да се свързват с близките си”, написаха от компанията в сряда.

Тези смъртоносни епидемии едва не заличиха човечеството (ВИДЕО)

Часове по-късно стана ясно, че още 10 пътници са заразени с коронавируса. Сред тях има и новородено. Здравните институции са уведомен и гостите ще бъдат откарани в специализирани лечебни заведения, се казва в друго съобщение на круизната компания.

Специално за NOVA за ситуацията на борда на кораба разказа една от пътничките. Тя споделя, че хората са заключени в каютите си, където обслужващият персонал им сервира храна. Много от тях са възрастни и имат нужда от лекарства, с които не са запасени за две седмици. Компанията и здравните власти вече работят по въпроса. Пасажерите да попълват формуляри, в които ще заявят от какви медикаменти се нуждаят.

Таксиметров шофьор вози клиенти с противогаз и защитен костюм срещу коронавирус (ВИДЕО)

Японката разказа още, че тя и родителите й нямат достъп до чист въздух от 4 февруари, когато е била въведена карантината.

От круизната компания обявиха, че  гостите, чиито каюти нямат отварящи се прозорци, ще бъде позволено да излизат на палубата на ротационен принцип.

Ще мерят температурата на гости на Путин заради коронавируса

„Предоставяме на гостите си много опции за забавление. Добавени са нови филми, телевизионни канали и аудио книги, а настолни игри бяха занесени във всички каюти”, се казва още в съобщението на компанията. Дори интернет връзката на кораба била подобрена, разказва японката. Пасажерите са снабдени и с предпазни маски.

От управата се извинили за забавянето на румсървиза по стаите и обяснили това с непознатата за целия екипаж ситуация.

 
nova.bg