Знаете ли, че под "Потсдамер плац" в Берлин има таен тунел? В него се разделят тоновете отпадъци, които се изхвърлят ежедневно на площада. Тунелът е част от един бизнес, от който Германия печели годишно милиарди. Някога "Потсдамер плац" е бил разделен от Берлинската стена, а днес е голям транспортен възел и е пълен с магазини и заведения. Всеки ден там минават 100 000 души и оставят след себе си 8 тона боклук.

Борисов през 2015-а: В Европа само Берн има по-добър завод за боклук от София

Точно под площада е изградена мащабна тунелна система. Там попада целият боклук от кафенетата, ресторантите и магазините. Отпадъците се разпределят според вида им с цел да се отделят колкото се може повече ценни материали от боклука. Всичко се дели на порции по 100 грама: хартия, пластмаса, отпадъчни материали. Системата се нарича "Urban Mining". "Търсачите на скъпоценности" изследват и битовите отпадъци на 3.5-те милиона жители на Берлин. Системата е от стратегическо значение за германската промишленост.

Пластмасата, която пием, ядем и носим

Високите технологии улесняват разделянето на отпадъците, например с помощта на магнити се отделя металът. Половината от използваното желязо в Германия се добива от отпадъци. Опаковките и алуминиевото фолио също се отделят чрез специално устройство. А скенери с инфрачервени лъчи разпознават различните видове пластмаса, като анализите са с точност до 96 на сто. Сортираните материали излизат пресовани под формата на кубове, а тяхното търсене на международните пазари е голямо.

Европа на война с пластмасовите отпадъци

Автоматизираното сортиране на отпадъци отдавна е доходоносен бизнес. Така германската промишленост печели до 12 млрд. евро годишно.


Още подробности вижте във видеото
Deutsche Welle