/ IStock
Два често срещани респираторни вируса могат да се слеят, за да образуват хибриден вирус, способен да компрометира човешката имунна система и да заразява белодробните клетки - британски учени за първи път наблюдаваха такова вирусно взаимодействие.

Изследователите смятат, че откритието им може да помогне да се обясни защо комбинираните инфекции могат да доведат до значително по-тежко заболяване при някои пациенти, включително трудна за лечение вирусна пневмония.

Всяка година около 5 милиона души по света са хоспитализирани с грип А, докато респираторно-синцитиалният вирус (RSV) е основната причина за остри инфекции на долните дихателни пътища при деца под петгодишна възраст и може да причини тежко заболяване при някои от децата и възрастните хора.

Въпреки че ко-инфекциите - когато човек е заразен едновременно с двата вируса - се смятат за сравнително често срещани, не беше ясно как реагират тези вируси, ако се окажат в една и съща клетка.

"Респираторните вируси съществуват като част от общност от много вируси, които са насочени към една и съща област на тялото, подобно на екологична ниша", заяви д-р Джоан Хейни от Центъра за изследване на вирусите към Университета в Глазгоу, която ръководи проучването.

СЗО: Случаите на COVID-19 и грип в Европа се увеличават

За да изследват хибридния вирус, Хейни и колегите ѝ умишлено заразяват човешки белодробни клетки с двата вируса и установяват, че вместо да се конкурират помежду си, както е известно за някои други вируси, те се сливат, за да образуват обща инфекция с формата на палма - RSV образува ствола, а грипът - листата.
"Такъв вид хибриден вирус не е бил описван досега", казва професор Пабло Мурсия, който ръководи изследването, публикувано в Nature Microbiology.

"Става дума за вируси от две напълно различни семейства, които се комбинират заедно с геномите и външните протеини на двата вируса. Това е нов тип вирусен патоген. Грипът използва хибридните вирусни частици като троянски кон".

Освен че помага на вирусите да избегнат имунната система, обединяването на силите им може да им позволи да получат достъп до по-широк кръг белодробни клетки. Докато грипът обикновено инфектира клетките на носа, гърлото и трахеята, RSV предпочита клетките на трахеята и белия дроб.

Научният екип доказа, че хибридните вируси могат да заразяват култивирани клетъчни слоеве, както и отделни дихателни клетки. Следващата стъпка е да се потвърди дали хибридните вируси могат да се образуват при пациенти с ко-инфекции и ако да, кои.

"Трябва да знаем дали това се случва само при грип и RSV, или обхваща и други комбинации от вируси", каза Мурсия.

"Моето предположение е, че е така. Предполагам, че се разпростира и върху вируси с животински произход. Това е само началото на нещо, което според мен ще бъде дълго изследване, надявам се с много интересни открития", заяви ученият.
БГНЕС