С наближаването на зимата Световната здравна организация подчерта, че е важно да се запази бдителността, тъй като случаите на COVID-19 и грип в Европа се увеличават.

"Това не е време за отпускане", заяви на пресконференция директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге.

53-те страни, които съставляват европейския регион на СЗО, включващ Русия и страните от Централна Азия, отново са в епицентъра на пандемията от COVID-19, като на тях се падат близо 60% от новите случаи на COVID в света, каза Клуге.

Скок в цените на лекарствата

В същото време случаите на сезонен грип достигат своя връх.

При тази нова вълна на COVID смъртните случаи и хоспитализациите в интензивните отделения не се увеличават в същата степен, както при предишните вълни, и СЗО подчерта връзката с кампаниите за ваксинация.

"Ваксинацията остава едно от най-ефективните ни средства срещу грип и COVID-19", заяви Клуге, като призова отговарящите на условията да си направят колкото се може по-скоро инжекции за грип и подсилваща инжекция за COVID-19.

Доц. Кунчев посочи първите симптоми на грипа

Днес СЗО отбеляза и Световния ден за борба с полиомиелита - заболяване, което засяга предимно най-малките и причинява парализа, а в западния свят практически е изкоренено. Мутирал вариант на полиомиелитния вирус, получен от оралните полиомиелитни ваксини, обаче наскоро беше открит в Обединеното кралство, Украйна, Израел и САЩ. Този вариант е по-малко вирулентен от естествения вирус, но въпреки това може да предизвика тежки симптоми, като парализа на крайниците при неваксинирани пациенти. Макар и рядко срещан, през последните години този вариант е станал по-разпространен поради ниските нива на ваксинация в някои общности.

От повече от 20 години в Европа обаче не са регистрирани случаи на естествен полиомиелитен вирус. "Това не е нещо, което можем да приемем за даденост", каза Клуге.

В региона като цяло покритието с третата доза полиомиелитна ваксина е спаднало с един процент между 2019 и 2020 г. до 2021 г. само 25 от 53-те държави са постигнали 95-процентно покритие с ваксина срещу полиомиелит.
БГНЕС