/ iStock/Getty Images

Израелският премиер Нафтали Бенет започна посредничество в конфликта между Русия и Украйна с посещения в Москва, след това в Берлин, а накрая и в телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски.

Бенет се срещна с руския президент Владимир Путин в Кремъл в събота, за да обсъдят Украйна.  Досега Бенет не се беше присъединил към хора от международни критики на руската офанзива, а изтъкна на няколко пъти солидните връзки, които свързват Израел с Москва и Киев, отбелязва Франс прес. Украйна поиска от Бенет да играе ролята на посредник в конфликта, припомня Ройтерс

"Премиерът Нафтали Бенет току-що приключи среща в Кремъл с руския президент Владимир Путин. Срещата продължи около два часа и половина", се казва в изявление от кабинета на израелския премиер.

Разговорът с Путин бе обсъден и по телефона с украинския президент Володимир Зеленски. Накрая израелският премиер замина за Берлин, за да се срещне с канцлера Олаф Шолц.

Бенет е религиозен евреин, който не извършва официална работа в събота - почивен ден на евреите, освен при извънредни обстоятелства, предава АФП.


Посредничеството си ще предложи и Турция, стана ясно по-рано в събота. В неделя се очаква телефонен разговор между президентите Путин и Ердоган, на които се очаква турският държавен глава да предложи да посредничи в разрешаването на конфликта с Киев.

БГНЕС