ваксина
ваксина / iStock/Getty Images
Изпитанията за ваксина срещу новия коронавирус могат да приключат до средата на август, заяви Джон Бел, ключов съветник на правителството във Великобритания, съобщава The Guardian.

Джон Бел, член на новата правителствена работна група за коронавирусна ваксина, заяви пред Радио BBC 4 днес, че изпитванията върху хора са започнали в Оксфордския университет тази седмица.

Британски учени започват изпитания на ваксина за Covid-19


Но Бел подчерта, че „истинският въпрос“ не е кога ще стане налична ваксината, а дали ще бъде ефективна.

„Ще защити ли хората, и това не е било тествано и ще бъде тествано само след като сте ваксинирали значителен брой хора и ги изложите на вируса и преброите колко от тях са се заразили след като са били ваксинирани“, каза той.

Потенциална ваксина срещу COVID-19 даде обещаващи резултати в изпитания с мишки

"Но ако нещата вървят по пътя си и тя има ефективност, тогава смятам, че е разумно да се мисли, че те ще успеят да завършат процеса си до средата на август." Бел добави, че ваксината, която се тества в Оксфордския университет, за първи път е поставена на човек след широка гама проучвания за безопасност.

„Ако можем да видим доказателства за силен имунен отговор до средата или края на май, тогава смятам, че всичко ще е наред“, каза той и добави, че следващата стъпка ще бъде след това „масовият въпрос за това как ще се произведат милиарди дози за цели свят”, заключва той. 
Агенция "Фокус"