/ iStock/Getty Images
Британски учени заявиха, че се надяват да имат един милион дози ваксина срещу коронавируса до септември. Екип учени от университета в Оксфорд започва през следващата седмица изпитания на продукта, предава БНР

Британското правителство, което подкрепя проекта заяви, че няма гаранции и не е възможно да определи дата кога ваксината ще бъде готова.

Много експерти смятат, че все още е твърде рано да се каже дали въпросната ваксина ще бъде безопасна и ефективна и че за разработването и произвеждането на надежден продукт са необходими поне 12 месеца. 

Първите експерименти в Оксфорд обаче започват следващата седмица, а учените са достатъчно убедени, че ще постигнат успех и производството на ваксината ще започне  дори преди напълно да са приключили експериментите. 

Потенциална ваксина срещу COVID-19 даде обещаващи резултати в изпитания с мишки

Професор Ейдриън Хил, директор на института „Дженър“ към университета в Оксфорд заяви в интервю за „Скай нюз“, че светът не може да си позволи да изчаква повече и че учените са готови да рискуват и да започнат производство на продукта. В същото време в Обединеното кралство продължава дълбоката криза със защитните облекла и оборудване.

Профсъюзът на лекарите и медицинските сестри изрази загриженост от разпоредбата такива облекла да бъдат използвани повторно в болниците. Очаква се до 48 часа да бъде напълно изчерпан запасът от специалните мантии с дълги ръкави за еднократна употреба.
БНР