/ Gulliver/Getty Images
Правителството на Италия реши да узакони временно статута на незаконно пребиваващите работници в земеделието и домашната помощ, за да им гарантира здравно осигуряване в кризата с новия коронавирус, предаде Франс прес.

В Италия отново пият кафе навън, в Норвегия тръгват на училище

"Постигнахме важен резултат в борбата с престъпността и осветляването на сивата икономика", каза премиерът Джузепе Конте.

Правителственото постановление цели да гарантира адекватно равнище на здравно осигуряване в предизвиканата от коронавируса санитарна криза и да се бори с незаконните трудови отношения между работници и работодатели.

За първи път от 10 март: Под 1000 болни в интензивните отделения в Италия

Всяко лято хиляди земеделски работници от Африка, но и от България и Ръмуния, идват в Италия да берат плодове и зеленчуци. Те често пъти получават мизерни заплати и понякога живеят в лагери с ужасни хигиенни условия, а много от тях са експлоатирани от мафиотски организации, отбелязва АФП.

В правителственото решение също така се приканват общинските и областните власти да вземат спешни мерки за гарантиране на здравословни и безопасни жилищни условия на чуждестранните работници, за да се избегне разпространяване на новия коронавирус.
БТА