/ БТА
Италианското правителство съобщи, че ограничава използването на ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 само за хора над 60 години, след като тийнейджърка почина от тежка тромбоза след получаване на първа доза от нея, предадоха световните агенции.

Осемнадесетгодишната Камила Канепа е починала в четвъртък. Тя е получила първата доза от препарата на AstraZeneca на 25 май в Генуа, в областта Лигурия. Тогава е бил ден, в който всеки пълнолетен в областта е можел да поиска да му бъде поставена ваксината на AstraZeneca, пояснява италианската телевизия Ти Джи 24.

Младата жена е отишла в клиниката "Лаваня" в Генуа на 3 юни с първи оплаквания, но след компютърна томография и неврологичен преглед била пусната да се прибере. Лекарите ѝ препоръчали да повтори изследванията след 15 дни, но още на 5 юни тя била докарана в същото спешно отделение с частични двигателни проблеми. После била прехвърлена в неврохирургията в болницата "Сан Мартино" в Генуа.

Младата жена е починала от сериозна тромбоза на кавернозния синус и последващ мозъчен кръвоизлив. Две направени ѝ операции не могли да ѝ помогнат. Сега родителите ѝ са решили да дарят органите ѝ и те ще бъдат трансплантирани на петима нуждаещи се.

Случаят породи бурна полемика в Италия дали препаратът на AstraZeneca може да се използва при всички възрастни, въпреки вече изразените медицински опасения. По случая с Камила е започнала и проверка в двете болници, в които тя е била лекувана. Камила е имала автоимунно заболяване на кръвта и е приемала медикаменти на хормонална основа. Сега се проверява дали в документите, които се попълват преди ваксинирането, е било отбелязано това нейно заболяване, допълва ТАСС.

След случилото се с Камила италианският специален комисар за борбата с коронавируса Франческо Филюоло заяви, че препаратът на AstraZeneca ще се използва само при хора над 60 години.

На 8 юни в Генуа беше съобщено пък за 34-годишна жена, ваксинирана с препарата на AstraZeneca на 27 май, която е била приета също в болницата "Сан Мартино" с ниски нива на тромбоцити и силно главоболие, съобщата Ти Джи 24.

Здравните власти на Лигурия са преустановили временно използването на партидата с препарата на AstraZeneca, с който са били ваксинирани Камила и 34-годишната жена.
БТА