/ БГНЕС
Италия блокира заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред на първия ден заради разногласия относно решаването на миграционната криза, съобщиха източници от делегациите в кулоарите на срещата в Брюксел, цитирани от ТАСС и АФП.
 
Разделение в ЕС по въпроса с мигрантите. Какъв е изходът? 

Италианският премиер Джузепе Конте отказва да се съгласи със заключенията на срещата по широк кръг от теми, докато 28-те лидери на блока не съгласуват обща позиция по миграцията, заяви италиански представител за ДПА.
 
Реакции след минисрещата за миграцията в Брюксел (СНИМКИ)

Конте изчаква да види дали ще бъдат приети италианските искания по темата. Другите теми са търговските отношения със САЩ, сигурността и отбраната, икономически въпроси. Спорната тема за миграцията трябва да бъде обсъдена по-късно днес, по време на вечеря.
 
Лидерите обсъдиха останалите теми в началото на срещата с оглед да съгласуват обща позиция преди планираната пресконференция на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
 

Gulliver/Getty Images


България няма да приема обратно мигранти, преминали през страната ни (ВИДЕО)

"Тъй като една страна резервира позицията си по целите заключения, на този етап заключения не са съгласувани", написа говорителят на Туск Пребен Ааман в съобщение, като добави, че в резултат пресконференцията е отменена предаде Ройтерс.
БТА