Италианското разузнаване плащало на мафиотски босове за информация
Италианското разузнаване плащало на мафиотски босове за информация / Thinkstock/Getty Images

Италианският депутат Клаудио Фава заклейми тайна договорка, съгласно която служители на разузнаването са плащали на намиращи се в затвора водещи мафиоти за информация в продължение на няколко години по време на управлението на бившия министър-председател Силвио Берлускони, предаде Асошиейтед прес.

Фава, който е заместник-председател на парламентарната комисия за борба с мафията, каза пред репортери, че магистратите, разследващи организираните престъпни мрежи в Италия, не са били уведомени за практиката, описана в писмен протокол между несъществуващата вече Служба за информация и сигурност и националната служба за управление на затворите. За тази практика се разбрало, когато премиерът Матео Ренци разсекретил документа през юли.

Договорката е действала приблизително от 2003 до 2007 г. Комисията ще започне днес изслушвания, за да установи дали добитата от мафиотите информация е била полезна.

Фава подозира, че информацията може да е била използвана за осуетяване на разследвания за откриване на евентуални връзки между политици и мафията.

Източник: БТА