/ БТА
Италианският премиер Марио Драги заяви пред лидерите на ЕС, че блокът трябва да ускори кампанията си за ваксинация и да вземе по-строги мерки срещу компаниите, които не изпълнят поетите ангажименти за доставки, предаде Ройтерс.

"Трябва да действаме по-бързо, много по-бързо", подчерта Драги на първия ден на видеоконферентната среща на високо равнище на ЕС. Страните от ЕС започнаха ваксинацията в края на декември, но засега са ваксинирали по-малко граждани от страни като Великобритания и Израел. Представители на Брюксел са заявявали, че бавният напредък се дължи отчасти на проблеми с доставките от ключови производители.

ЕС въвежда единен номер за ваксинираните и преболедувалите COVID-19

Представител на ЕС е съобщил на Ройтерс, че Драги е заявил на срещата, че 27-те страни от ЕС трябва да възприемат по-твърд подход спрямо компании, които не спазят поетите ангажименти. Според него, може да бъде блокиран техният износ от ЕС, при това не само когато не спазят договореното, а и за известно време след това.

Бившият управител на Европейската централна банка е добавил, че Комисията трябва да се опита да закупи повече ваксини, произведени извън ЕС, след като те бъдат одобрени от европейската агенция по лекарствата.

В същото време Драги е призовал за предпазливост по отношение на плановете за изпращане на дози на трети страни. Европа изостава прекалено много с националните кампании, за да започва амбициозни програми извън границите си, според италианския премиер.

Освен това той предлага в бъдеще да се даде приоритет на поставянето на първа доза от ваксина. В момента много европейски страни, включително Италия, следват препоръките на производителите да поставят по две дози и в резултат задържат дози.
БТА