/ Георги Димитров
Испания възобнови днес ваксинациите с ваксината срещу ковид на компанията "Астра Зенека", предаде Ройтерс.

Заедно с още десетина европейски страни, Испания преустанови миналата седмица употребата на ваксината на "Астра Зенека" заради опасения, че тя причинява сериозни странични ефекти, като например тромби.

Впоследствие обаче европейските страни решиха да възобновят употребата й, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че ваксината е сигурна.

"Трябва да оставим предразсъдъците и градските легенди настрана и да продължим напред", заяви пред Ройтерс държавният служител Хосе Мануел Пласа, след като се ваксинира в клиника в Южна Испания.

Някои страни, сред които Германия, съобщиха, че част от населението не желае да се ваксинира с "Астра Зенека", след като употребата й бе преустановена, като това създава затруднения за властите и опасения от евентуална нова вълна на заразяване с коронавируса.

В Испания обаче обществото продължава да има висок процент на доверие към ваксината на "Астра Зенека" въпреки временното преустановяване на употребата й, отбелязва Ройтерс.

"Щастлива съм, че се ваксинирах. Мисля, че трябва да се отнасяте позитивно, защото няма нищо по-лошо от ковид", заяви пред Ройтерс 30-годишната здравна работничка Кристина Гонсалес.
БТА