/ Thinkstock/Getty Images
В аудиопослание, което се твърди, че е на говорител на "Ислямска държава", последователите на организацията се призовават да извършат по време на Рамазана нападения в САЩ, Европа, Русия, Австралия, Ирак, Сирия, Иран и Филипините. Свещеният за мюсюлманите месец започна в края на май.

Ислямска държава с нови заплахи: Не сме забравили и Балканите

Аудиозаписът бе разпространен днес по канала на "Ислямска държава" в приложението за криптирани комуникации "Телеграм", предаде Ройтерс. Твърди се, че обръщението е на говорителя на групировката Аби ал Хасан ал Мухаджер. Автентичността на записа не може да бъде потвърдена, но гласът е същият като в предишно обръщение, за което се казва, че е на този говорител.

В записа привържениците на групировката са приканени да действат самостоятелно срещу "вероотстъпниците и ренегатите". Изразът "вероотстъпник" се използва като обидно название на мюсюлманите шиити.

В обръщението говорителят възхвалява извършените миналата седмица нападения в Техеран, като казва, че Иран е "по-слаб от паяжина" и призовава за още удари, предаде Асошиейтед прес. Джихадистката групировка и преди е отправяла подобни призиви за нападения по време на Рамазана.
 
БТА