Иран с нови предложения пред преговарящите в Женева
Иран с нови предложения пред преговарящите в Женева / БГНЕС

Иран е започнал днешния кръг от преговорите с шесторката в Женева за ядрената му програма, представяйки нов план за излизане от безизходицата, заяви външнополитическият говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде ДПА.

Говорителят Ман не посочи подробности от плана, но добави, че експертите, които придружават Аштън и пратениците на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, ще го анализират бързо.

"Надявам се, че е дошло наистина време за осезаеми резултати", подчерта Ман. Той добави, че на срещата цари дух на "предпазлив оптимизъм". Европейският говорител все пак обърна внимание, че режимът на санкции срещу Иран може да бъде преразгледан само в случай на реални стъпки от страна на Техеран. "Но се надяваме, че двата дни на преговори ще бъдат продуктивни и ще постигнем реални резултати", отбеляза Ман, цитиран от БТА.

Според представител на иранската делегация представените от Иран предложения са абсолютно нови. "Тези предложения не трябва да се свързват с нищо, което е било на предишните преговорни кръгове", казал иранецът.

Една от новостите в сравнение с досегашните кръгове е и фактът, че преговорите се водят на английски език, посочва Асошиейтед прес. По времето на предшественика на сегашния президент Хасан Рохани, Махмуд Ахмадинеджад, се осигуряваше задължително превод на фарси.

В навечерието на преговорите иранският заместник-външен министър Абас Арагчи заяви пред информационната агенция ИСНА, че представянето на напълно нови предложения е част от намерението на Иран да започне да изгражда доверие със Запада. Не се очаква на започналите днес двудневни преговори да бъде постигнато окончателно споразумение.