съд
съд / БГНЕС
Иран отнесе санкциите на Съединените щати до най-високата съдебна инстанция на ООН, Международния съд в Хага, предаде Асошиейтед прес.

Целта на Техеран е в крайна сметка санкциите, възстановени с решение на президента на САЩ Доналд Тръмп отпреди няколко месеца, да бъдат отменени. Иран определи възобновяването на санкциите като "открита икономическа агресия", отбелязва АП.

Тръмп подписа за санкциите срещу Иран, но е готов за ново ядрено споразумение

Иран внесе иска в Международния съд миналия месец. Техеран поддържа тезата, че въведените на 8 май от правителството на Тръмп санкции, са нарушение на двустранно споразумение от 1955 г. - Договора за приятелство - регулиращо икономическите и консулските им взаимоотношения.

На първото заседание в Хага по внесения от Техеран иск, Иран поиска международният съд незабавно да преустанови действието на санкциите, за да защити иранските интереси, докато не приключи делото, в което се оспорва законността на санкциите - процедура, която може да отнеме години.

Тръмп: Който търгува с Иран, няма да търгува със САЩ

През май американският президент заяви, че ще оттегли страната си от подписаното през 2015 г. споразумение за иранската ядрена програма и че ще възстанови режима на санкции срещу Техеран. Вашингтон заплаши да наложи санкции и на други страни, ако до началото на ноември те не спрат да внасят ирански петрол.

Иранският представител по делото пред Международния съд Хага Мохсен Мохеби заяви, че решението на САЩ е явно нарушение на договора от 1955 г., защото има за цел "да навреди във възможно най-голяма степен на иранската икономика".

Влязоха в сила американските санкции срещу Иран

Споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. предвижда върху нея да бъдат въведени ограничения в замяна на отменяне на повечето американски и международни санкции.

Иран показа първия си боен самолет (СНИМКИ/ВИДЕО)

Документът обаче предвижда времеви ограничения и не се отнася до програмата на Иран за балистични ракети и регионалната му политика в Сирия и на други места. Именно тези пропуски нееднократно бяха изтъквани от Тръмп като причина да определи споразумението като "най-лошото, подписвано някога", отбелязва Асошиейтед прес.
БТА