Иран определи гласуването в ООН като „края на една ненужна криза”
Иран определи гласуването в ООН като „края на една ненужна криза” / снимка: БГНЕС, архив

Предприетият от ООН ход към отмяна на международните санкции срещу Иран заради ядрената му програма е „краят на една ненужна криза”, заяви иранското външно министерство, цитирано от ДПА.

Путин и Обама дадоха висока оценка на преговорите за иранската ядрена програма

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция изрази недоволство от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, одобряваща сключеното миналата седмица споразумение по ядрения въпрос, заради това, че тя представлява намеса във военните операции на Иран, както и че прекрачва „червените линии”, зададени от върховния водач аятолах Али Хаменей, предаде Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува Съвета за сигурност за това, че е одобрил споразумението между Иран и шестте световни сили, като „лицемерие”, което „не познава граници”, предаде ДПА.

Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна обаче приветства приетата днес с единодушие от Съвета за сигурност на ООН резолюция в подкрепа на споразумението на Иран с групата 5+1 (петте страни постоянни членове на Съвета за сигурност на световната организация плюс Германия) за ядрената му програма, предадоха Ройтерс и ДПА.

Това показва, че е налице международен консенсус в поддръжка на сделката, подчерта Обама пред репортери в Белия дом. Той видя в резолюцията израз на убедеността на страните от „шесторката”, че споразумението е най-сигурният начин за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие.

Президентът на САЩ призова Конгреса да вземе предвид широката международна подкрепа за сделката, на фона на опозицията на редица американски законодатели срещу договарянето с Ислямската република.

Обама направи това изявление, приемайки новия си нигерийски колега Мухамаду Бухари, посочва Ройтерс. Бухари, който бе избран за президент на Нигерия през март, е на първото си посещение във Вашингтон. Очаква се двамата с Обама да обсъдят сътрудничеството в борбата с нигерийската ислямистка групировка Боко Харам.

Източник: БТА