Иракският парламент
Иракският парламент / iStock/Getty Images
Над 100 депутати от парламента на Ирак представиха проект за понижаване на нивото на дипломатическите отношения с Великобритания от посолства на консулства. Това съобщи днес Ахмад Амирабади Фарахани от парламентарното ръководство, предаде ТАСС.

Очаква се проектът скоро да бъде гласуван, посочва агенцията.

Ирак предупреждава за срив, ако Тръмп блокира петролните пари

На 11 януари агенция Тасним съобщи, че иранските правоохранителни органи са задържали за няколко часа посланика на Лондон в Техеран Робърт Макеър, тъй като според тях е участвал в протест и се е опитвал да ръководи действията на тълпата по време на демонстрация в Техеран. На другия ден Макеър бе извикан в иранското външно министерство.

Дипломатът заяви, че не е участвал в тази акция, а е планирал само да почете паметта на жертвите от катастрофата с украинския самолет и след пет минути е напуснал мястото.

Захариева: „Ислямска държава“ ще се възстанови много бързо, ако ЕС и НАТО се изтеглят от Ирак

Иранското външно ведомство нарече действията на посланика по време на демонстрацията намеса във вътрешните работи на страната.

Говорителят на иранския Върховен съд Голамхосеин Есмаили смята, че посланик Макеър трябва да бъде експулсиран от страната за участие в протестната акция.

По думите на Есмаили посланикът на Великобритания е участвал в "незаконно събиране на хора, където е правел снимки и видеозапис, което представлява неприемливо поведение".

"Щом някой в приемащата страна става нежелателен елемент, народът и правителството трябва да го експулсират", цитира негови думи агенция ИЛНА. 
БТА