/ БГНЕС
Външният ни министър отбеляза и че България подкрепя международно разследване на авиокатастрофата в Иран
България призовава за успокояване на напрежението в Близкия изток и за запазване на коалицията за борба с "Ислямска държава" (ИД) и обучителната мисия на НАТО в Ирак. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева, която участва в извънредното заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

„Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, когато стабилизацията на Ирак е едва в началото си, Глобалната коалиция и обучителната мисия на НАТО се изтеглят от там. Ще настане хаос, групировката „Ислямска държава“ ще се възстанови много бързо. Всички усилия, които международната общност положи – включително с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на „Ислямска държава“ ще се преобърнат много бързо“, смята Екатерина Захариева.

Международната коалиция срещу "Ислямска държава" прекратява бойните си действия в Ирак

"Либия е в нашия двор, в момента там има 700-800 хиляди незаконни мигранти, макар не всички да имат желание да се отправят към Европа", посочи вицепремиерът. Екатерина Захариева добави, че все повече бойци на ИД от Сирия се отправят към Либия. По нейните думи затова е толкова важно възможно най-скоро да започне стабилизацията на африканската страна.

По време на дискусията за Либия министрите отправиха категоричен призив за спазване на наложеното от ООН оръжейно ембарго. В тази връзка Съветът реши да възложи на Върховния представител Борел да предложи конкретни мерки, които ЕС може да предприеме, за мониторинг на примирие и спазване на оръжейното ембарго по море, суша и въздух, стъпвайки на опита от Операция „София“.

Маас: Либия ще стане втора Сирия, ако не се намери мирно решение

"Всички ни притеснява, че както и в Сирия, ЕС може да изпадне от масата за преговорите и само да понася последиците и да плаща, но да не участва в политическия процес. Затова подкрепяме усилията на Германия това да не се случи", поясни тя.

Вицепремиерът подкрепи възможността ЕС да има на специален представител за Близкия изток. По думите на Захариева е възможно ЕС да бъде посредник между Техеран и Вашингтон в уреждането на откритите спорове.

Трябва да играем водеща роля и да действаме сега, за да не съжаляваме по-късно. Трябва да предоставим силен мандат на Върховния представител по отношение на действията му в региона. Добре е да помислим за изпращането на специален пратеник на ЕС в Близкия изток“, заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър отбеляза и че България подкрепя международно разследване на авиокатастрофата в Иран.

Ердоган: Градовете на Ислямската цивилизация се превърнаха в руини, изморени сме

„Считам, че е много важно, има сигнали за това от Иран, за извършване на независимо разследване и за достъп на експерти от държавите, които имат най-много жертви в самолетната катастрофа. Това ще позволи изясняване на истината и премахване на всякакви спекулации по случая“, каза тя.


Външните министри на Евросъюза се събраха на извънредна среща в Брюксел, причина за която бяха възникналото напрежение между Близкия изток и САЩ.

Министрите изразиха дълбока загриженост от продължаващото намаляване на ядрените ангажименти на Иран в рамките на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). ЕС остава ангажиран със запазването на СВПД, който е ключов елемент от глобалната архитектура за ядрена безопасност и е от съществено значение за регионалната стабилност и международната сигурност. Съветът призова за пълното и всеобхватно изпълнение на Плана от всички страни.
БГНЕС