/ БГНЕС
Либия може да се превърне във втора Сирия, ако в максимално кратки срокове не бъде намерено политическо решение на конфликта в тази страна, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от БГНЕС.

Преди началото на извънредната среща на външните министри на ЕС в Брюксел той сподели, че Либия ще присъства сред обсъжданите теми, а превръщането ѝ във втора Сирия не бива да се допуска, съобщи РИА Новости.

Берлин иска предотвратяване на евентуален конфликт в Близкия изток на всяка цена

„Поради тази причина стартирахме Берлински процес, в чиито рамки поддържаме диалог, на първо място с онези страни, които имат влияние в Либия и поддържат едната или другата страна в конфликта. Призоваваме за примирие и ембарго върху вноса на оръжие”, заяви Маас.

Преди дни президентите на Турция и на Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин съгласуваха обща позиция по Либия и призоваха страните да прекратят огъня, считано от 00:00 ч. на 12 януари (неделя) и незабавно да седнат на масата за преговори.

Шефът на ООН отново призова за незабавно спиране на огъня в Либия

Вчера Правителството на националното съгласие на Либия заяви, че цени високо усилията на Русия и Турция при търсенето на решение на конфликта. Либийската национална армия на Халифа Хафтар също приветства инициативата, на заяви, че ще продължи борбата с терористите.

Правителството в Триполи се обърна към Турция за помощ на фона на настъплението на силите на маршал Халифа Хафтар към либийската столица. Съобщено беше, че става дума за „въздушна, наземна и морска” военна подкрепа за спиране на настъплението. На 2-ри януари парламентът на Турция разреши изпращането на турски военни в Либия. По-голямата част от арабските държави се обявиха категорично против възможността за военна намеса на Турция в либийския конфликт.
БГНЕС