/ iStock/Getty Images
Ирак се опасява от икономически „срив“, ако Вашингтон наложи обещаните санкции, включително блокиране на достъпа до базирани в САЩ сметки, в които Багдад държи петролни приходи, захранващи 90 процента от националния бюджет, съобщи БГНЕС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше възмутен от гласуването на иракския парламент на 5 януари за отстраняване на чужди сили, които са помогнали на местните войници да преборят джихадистите от 2014 г.

Ако войниците са принудени да напуснат, той заплаши, "ще наложим санкции, каквито никога досега не са виждали".

Вашингтон обяви нови санкции срещу Иран

САЩ са предали съобщение директно до кабинета на премиера Адел Абдел Махди, заявиха двама иракски служители пред АФП.

"Ако американските войски бъдат изгонени, ние - САЩ - ще блокираме вашата сметка в банката на Федералния резерв в Ню Йорк", цитира един от официалните лица.

Гласуването на парламента за изхвърляне на войските бе предизвикано от възмущение заради американски безпилотен удар върху Багдад два дни по-рано, който уби висшия ирански генерал Касем Сюлеймани и иракския му сподвижник Абу Махди ал Мухандис.

Сметката на Централната банка на Ирак във ФЕД беше създадена през 2003 г. след американската инвазия, която свали бившия диктатор Саддам Хюсеин.

Съгласно Резолюция 1483 на Съвета за сигурност на ООН, която отмени осакатяващите глобални санкции и петролното ембарго, наложени на Ирак след инвазията на Саддам в Кувейт, всички приходи от продажбите на иракски петрол отиват в тази сметка.

Конгресът с резолюция за ограничаване на правомощията на Тръмп за военна сила срещу Иран

Ирак е вторият по големина производител на суровина на ОПЕК и повече от 90 процента от държавния бюджет, който през 2019 г. достигна 112 милиарда долара, се запълва от петролни приходи. И до днес приходите се изплащат в долари по сметката на ФЕД ежедневно, като салдото сега е около 35 милиарда долара, съобщиха иракски служители.

Почти всеки месец Ирак внася около $ 1 млрд. в брой в тази сметка чрез официални и търговски трансакции.

"Ние сме държава, добиваща петрол. Тези сметки са в долари. Прекъсването на достъпа означава напълно изключване на крана", каза иракски топ служител.

Втори чиновник заяви, че това ще означава, че правителството няма да може да изпълнява ежедневни функции или да плаща заплати, а иракската валута ще се понижи.

"Това би означавало крах за Ирак", заяви официалният представител.
БГНЕС