/ iStock/Getty Images
Инфлацията в еврозоната се повиши до нов рекорден връх през този месец, надминавайки очакванията и затвърждавайки аргументите за по-нататъшни големи повишения на лихвените проценти на Европейската централна банка още преди достигането на пика на цените в края на годината.

Растежът на потребителските цени в 19-те държави, които споделят еврото, се повиши до 9,1% през август от 8,9% месец по-рано, надминавайки очакванията за 9% и оставайки далеч от целта на ЕЦБ от 2%, сочат данни на Евростат, статистическата агенция на ЕС.

Разходите за енергия останаха движещата сила на цените, но инфлацията при храните също нарасна до двуцифрена стойност, докато при неенергийните промишлени стоки, които са в центъра на вниманието на ЕЦБ, се наблюдаваше скок на цените с 5%.

Данните само засилват притесненията на ЕЦБ, която се подготвя за поредното голямо увеличение на лихвите следващата седмица, но перспективите са още по-мрачни, съобщи "Ройтерс".

Рязкото покачване на цените на енергията още преди началото на отоплителния сезон и отмяната на някои германски субсидии почти гарантират, че инфлацията ще продължи да се покачва и ще надхвърли 10%, преди да достигне своя връх около края на годината.

Но по-важното е, че внимателно наблюдаваният прираст на базисните цени, който филтрира волатилните цени на храните и енергията, продължи да се покачва, което показва, че бързото нарастване на цените се разпространява в цялата икономика.

Ройтерс: Скокът на цените на газа подхранва страховете от инфлация

Инфлацията, изключваща цените на храните и горивата, скочи до 5,5% от 5,1%, а още по-тесният измерител, който изключва и цените на алкохола и тютюневите изделия, нарасна до 4,3% от 4,0%.

"Инфлацията вероятно ще нарасне силно през следващия месец, насочвайки се към 10%, тъй като в Германия изтичат някои мерки за облекчаване на енергийните разходи", заявиха от УниКредит в бележка преди публикуването на данните.

Всичко това допринася в полза на голямото увеличение на лихвите от страна на ЕЦБ на 8 септември и цифрите са в полза на нарастващия лагер на "ястребите", които очакват изключително голямо увеличение на лихвите.

Някои от политиците на ЕЦБ изтъкват аргументи в полза на увеличение на депозитната лихва със 75 базисни пункта, която сега е нула, докато други се обявяват за по-скромно увеличение, в съответствие с юлския ход от 50 базисни пункта.

Икономиката на еврозоната се свива отново


Пазарите също са разделени, като залозите вече клонят към 75 базисни пункта, но все още го смятат за отворен въпрос.

И все пак, независимо от решението през септември, посоката на движение на лихвените проценти изглежда кристално ясна.

Тъй като инфлацията е твърде висока от твърде дълго време, сега има риск тя да се закрепи, така че лихвените проценти ще продължат да се покачват, вероятно и на трите оставащи заседания на ЕЦБ през тази година.

Лихвите би трябвало да достигнат т.нар. неутрално равнище, което нито стимулира, нито забавя икономиката, около края на годината и единственият въпрос е дали ЕЦБ ще надхвърли това равнище.

До такова решение обаче остават месеци, а дотогава блокът вероятно ще бъде в рецесия, тъй като високите енергийни разходи натежават върху производството и потребителските разходи.

Това ще принуди ЕЦБ да преоцени позицията си и да прецени дали спадът е достатъчна дефлационна сила, за да спре растежа на потребителските цени, или все още е необходимо откровено затягане на политиката. 
БГНЕС