/ iStock/Getty Images
През август европейската икономическа активност спадна за втори пореден месец, показва внимателно наблюдавано проучване, тъй като високата инфлация, подхранвана от руската война в Украйна, помрачава перспективите.

Индексът S&P Global Flash Eurozone PMI спадна до най-ниското си ниво от 18 месеца насам, тъй като нарастващите цени засегнаха търсенето на услуги и доставките за производството.

PMI индексът спадна от 49,9 през юли до 49,2 през август, съобщи АФП. Показание под 50 означава свиване на бизнес активността.

Индексът спадна под 50 през юли след 16 месеца на растеж, тъй като инфлацията, предизвикана от покачващите се цени на енергията и кризите във веригата за доставки, поразява световната икономика.
Производството се понижи още през миналия месец, но сега спадът обхвана и услугите, включително туризма, който помогна на някои икономики от ЕС да изкарат лятото.

"Натискът от страна на разходите за живот означава, че възстановяването в сектора на услугите, последвало отмяната на пандемичните ограничения, е отшумяло", каза Андрю Харкър от S&P Global Market Intelligence.

"Намаляването на производството сега се наблюдава в редица сектори - от производството на основни материали и автомобилните фирми до туризма и компаниите за недвижими имоти, тъй като икономическата слабост придобива по-широк характер."

Харкър заяви, че проучването показва, че европейските производители са натрупали рекордни запаси от непродадена готова продукция, което предполага, че производството няма да се увеличи "скоро".

Той предупреди, че работодателите също така по-бавно наемат отново служители, освободени по време на пандемията от ковида.

Въпреки че високите цени на петрола и газа, свързани с войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия в отговор на нейното нахлуване, остават високи, в предприятията инфлационният натиск може би е преминал своя пик.

Въпреки това "изглежда, че всяко облекчаване на инфлационната ситуация идва твърде късно, за да осигури реална подкрепа на търсенето", каза Харкър.

"Следователно останалата част от 2022 г. се очертава да бъде период на борба за фирмите в цялата еврозона."
БГНЕС