/ Thinkstock/Getty Images
Белгия отбелязва на 21 юли националния си празник - 186 години от полагането на клетва от крал Леополд Сакс-Кобург - първият държавен глава след революцията от 1830 година.

Това дава повод на местни медии да откроят пет неща, по които Белгия не е като останалите.

Белгийският трибагреник

На първо място е отбелязано допуснатото разминаване между вида на националния трибагреник в наши дни (черно-жълто-червено) и описанието му в конституцията (червено-жълто-черно). Специалисти поясняват, че настоящият вид на знамето е определен в конституционни промени, които са приети по-късно и не са отбелязани в оригинала на основния закон.

Грешният химн

Белгия е отличена като единствената страна, чийто бъдещ премиер пее грешен химн. През 2007 г. Ив Льотерм, който по-късно ще стане министър-председател до счупилата с продължителността си рекордите на Гинес политическа криза от 2010-2011 г., изпада в неудобно положение. В катедралата на Брюксел навръх националния празник журналист го кара да запее белгийския химн, а Льотерм запява Марсилезата (химна на Франция).

Закон за майонезата

Освен в Белгия, никъде по света няма страна със закон за майонезата. Законът провъзгласява стандарт, по който сосът трябва да съдържа 80 на сто мазнини и 7.5 на сто жълтък. Неотдавна производители призоваха за промяна на закона, защото все повече хора искали да си купуват "лека" майонеза.

Белгийските войници

Белгийските войници са единствените, получили разрешение да маршируват на британска земя с въоръжението си. Това разрешение е предоставено от британския крал Джордж Пети заради приноса на Белгия в Първата световна война.

Шофьорската книжка

На пето място е това, че притежателите на белгийска шофьорска книжка единствени на света имат правото да управляват автомобил в Китай, без да полагат допълнителен изпит. Правото е залегнало в двустранна спогодба с Пекин в края на миналия век.
БТА