Икономическите ни отношения с Швеция изостават от политическите
Икономическите ни отношения с Швеция изостават от политическите / Снимка: БГНЕС
Икономическите отношения между България и Швеция изостават от динамиката на политическите. Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на българо-шведски бизнес форум в Стокхолм.

Президентът обясни, че областите, в които самият той вижда потенциал за шведските инвестиции, са: енергетика, туризъм и модернизация на Българската армия.

България не дели бизнеса на чужд и национален и ще подкрепи всеки, който иска да инвестира в страната ни, заяви президентът Георги Първанов. Според него има няколко възможности за оптимизиране на икономическите отношения между Швеция и България.

На първо място такава възможност са приятелските отношения между двете държави и добрата правна договорна база, уточни Първанов. На второ място той постави стимулите и дори екстрите, които България предлага на чуждите инвеститори и които са напълно съизмерими с европейските.

Данъчни закони у нас предизвикаха оживена реакция у шведския бизнес, признава българският държавен глава. Той призова шведските бизнесмени да инвестират парите си в страната ни в алтернативна енергетика и модернизация на армията ни. Надявам се, че това, което шведските фирми ще предложат като качество и цена, ще впечатли българското правителство, и когато разполагаме с повече пари, ще бъдат сключени и конкретни сделки.

Икономическите отношения между двете държави изостават от динамиката на политическите, допълни българският държавен глава. Георги Първанов обясни, че областите, в които самият той вижда потенциал за шведските инвестиции, са енергетиката, туризмът и модернизацията на българската армия.