И Париж поиска обяснения от Вашингтон за обвиненията в шпионаж
И Париж поиска обяснения от Вашингтон за обвиненията в шпионаж / снимки: Gulliver/Getty Images

Франция на свой ред поиска днес обяснения от американските власти във връзка с твърденията в германския печат, че Вашингтон е шпионирал европейски институции, съобщи френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от АФП.

Франция поиска обяснения от американските власти по повод информацията, разкрита от германското сп. „Шпигел”, според която Агенцията за национална сигурност (АНС) е шпионирала институции на Европейския съюз, посочи в комюнике Фабиюс. Тези факти - ако бъдат потвърдени - биха били абсолютно недопустими, подчерта той. Очакваме американските власти в най-кратки срокове да разсеят законното безпокойство, породено от разкритията в печата, допълни министърът.

Искането на Париж е било предадено в Белия дом и Държавния департамент от френското посолство във Вашингтон, посочи френски дипломатически източник.

ЕС и Германия вече поискаха обяснения от Вашингтон относно твърденията, че САЩ са шпионирали офисите на ЕС в Брюксел и дипломатическата мисия на Евросъюза във Вашингтон. Според „Шпигел” обект на подобно следене била и делегацията на ЕС в ООН, съобщи БТА.

Европейският комисар за правосъдието Вивиан Рединг днес отбеляза, че между партньори не може да има шпиониране, поставяйки под въпрос преговорите по споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. „Партньорите не се шпионират. Не може да се преговаря за голямо трансатлантическо споразумение, ако има и най-малко съмнение, че партньорите ни подслушват офисите на европейските преговарящи”, каза тя на среща с граждани в Люксембург.

И Париж поиска обяснения от Вашингтон за обвиненията в шпионаж
netinfo