/ /iStock
Известният хърватски режисьор Далибор Матанич призна във Фейсбук, че сексуално е тормозил свои колежки актриси под влияние на алкохол и наркотици, съобщи хърватският сайт „Индекс“.

Признанието дойде след изобличаваща статия с разкази на жертви, публикувана в петък.

Искрено и безмерно съжалявам за своите неприлични действия, които са предизвикали чувство за притеснение и неудобство при определени жени. Не съм осъзнавал грешния си подход към колежките си извън снимачната площадка. Известен съм със специфичния си, маргинален хумор и радикалните си методи, за да бъдат актьорите възможно най-добри в кадрите, но нищо не оправдава това, ако предизвиквате усещане за неудобство за някого“, написа Матанич в социалната мрежа.

Той допълни, че се лекува в съответното заведение и благодарение на лечението си е осъзнал вината си. Той се оправда с употребата на алкохол и наркотици.

Матанич е един от най-известните съвременни хърватски режисьори и е носител на награда от филмовия фестивал в Кан, Франция през 2015 г. за филма си „Зенит“ (The high sun), отбелязва Франс прес.

Той често използва филмите си, за да критикува патриархалната култура и насилието срещу жените.

Миналата седмица хърватският вестник „Вечерни лист“ публикува свидетелства от актрисите, които са имали неудобни моменти с известния режисьор. Те посочват, че при снимки Матанич ги е подтиквал към сексуален акт с филмовите им партньори, изпращал е свои неприлични снимки и е искал да му бъдат изпращани такива, правел е неприлични коментари и е опипвал момичетата без тяхно позволение. Според свидетелствата той е подбирал по-млади и неопитни актриси за жертви, разчитайки на това, че все още пробиват в индустрията и че нямат достатъчно смелост да споделят лошия си опит. 

Академията за драматични изкуства в Загреб, където Матанич води лекции през зимния семестър, обяви, че се отказва от сътрудничеството си с режисьора.

Въпреки че актрисите, споделили неприятния си опит с Матанич, не са повдигнали обвинения засега, хърватската полиция започна разследване на свидетелствата.

„От публикациите в медиите може да се заключи, че може да става въпрос за престъпни деяния, които се преследват по служебен път. Ще се заемем с прокуратурата. Нямаме постъпили сигнали за пострадали“, каза ръководителят на хърватската Служба за криминална полиция Антионио Геровац.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Симона-Алекс Михалева/БТА