/ iStock/Getty Images
Холивудски звезди, включително Ейми Шумър, Джулиан Мур и Марк Ръфало, разпространиха писмо, в което призовават филмите и телевизионните предавания да изобразяват отговорното отношение към притежаването на оръжие и да ограничат сцените, включващи деца с огнестрелни оръжия. Отвореното писмо, написано в отговор на неотдавнашните масови стрелби в САЩ в Увалде и Бъфало, беше подписано и от топ продуцентите J.J. Ейбрамс („Изгубени“), Шонда Раймс („Бриджъртън“) и ръководителката на Lucasfilm Катлийн Кенеди.

„Културните нагласи към тютюнопушенето, шофирането в нетрезво състояние, предпазните колани и равенството в брака са се развили до голяма степен поради влиянието на филмите и телевизията. Време е да се погрижим за безопасността на оръжията“, се казва в писмото, споделено от Brady Campaign, организация с нестопанска цел за контрол на оръжията. „Ние не молим никого да бъде спряно показването на оръжия на екрана. Ние молим сценаристите, режисьорите и продуцентите да имат предвид насилието с оръжие на екрана и най-добрите практики за безопасност на оръжията“.

Предложените мерки включват показване на герои, които заключват оръжията си безопасно, и провеждане на дискусии преди началото на производството за това дали могат да се използват алтернативи на оръжията, без да се „жертва целостта на повествованието“. Отбелязвайки, че огнестрелните оръжия наскоро надминаха катастрофите с моторни превозни средства като водеща причина за смърт сред американските непълнолетни, писмото призовава „колегите в творческата общност“ да „ограничат сцените, включително на деца и оръжия“.

Миналия месец 10 души бяха застреляни и убити при расистка атака срещу магазин за хранителни стоки в щата Ню Йорк. Десет дни по-късно 19 деца и двама учители бяха убити по време на стрелба в училище в Увалде, щата Тексас. Като цяло 4368 деца и юноши в САЩ до 19-годишна възраст са загинали от огнестрелно оръжие през 2020 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Отвореното писмо е подписано от над 200 холивудски фигури, включително Джими Кимел, Джъд Апатоу, Бил Лорънс, Деймън Линделоф и Адам Маккей. В него се отбелязва, че оръжията „заемат видно място в телевизията и филмите във всяко кътче на земното кълбо, но само Америка има епидемия от насилие с оръжие“. „Отговорността е в слабите закони за оръжията, подкрепяни от онези политици, които се страхуват повече от загуба на власт, отколкото от спасяване на животи. Не сме причинили проблема, но искаме да помогнем за отстраняването му“, казва се в писмото.
БГНЕС, АФП