/ iStock/Getty Images
Съединените американски щати са единствената страна в света, в която оръжията сред цивилните превъзхождат броя на населението, показва изследване на базираната в Швейцария агенция Small Arms Survey (SAS).Това е и единствената страна, в която всяка година се извършва поне една масова стрелба, отбелязва CNN, цитирайки проучването.

В САЩ на 100 американци се падат по 120,5 огнестрелни оръжия, се казва в доклада. На фона на масовата стрелба във вторник в началното училище Роб в Тексас, при която загинаха 21 души, повечето от които деца, CNN коментира, че това са шокиращи цифри.

Фолклендските острови се нареждат след САЩ с приблизително 62 оръжия на 100 души, а разкъсваният от война Йемен има третия най-висок процент на притежание на оръжие с 53 оръжия на 100 души.

В същото време, в някои страни, като Южна Корея и Япония, този коефициент се движи около 0,2, близо до нула.

Изследването на SAS изчислява, че американците притежават 393 милиона от 857 милиона налични цивилни оръжия и тази цифра съответства на 46% от общия брой цивилни оръжия по света.

Изследването също така обръща внимание на това, че редовните масови стрелби са „уникално американски феномен“.

Проучването подчертава, че масовата стрелба се отнася до събития, при които са убити най-малко четирима души, с изключение на извършителя и това определение не включва престъпна дейност, насочена към печалба, убийство на семейството и насилие, спонсорирано от държавата.

Докладът на CNN разкрива, че четирима от всеки 100 000 души в САЩ са били жертви на насилие с оръжие през 2019 г., което е 18 пъти повече от средния процент в други развити страни.

Докато населението на САЩ отговаря на 4% от световното население, самоубийствата с огнестрелно оръжие в САЩ са до 44% от глобалните самоубийства с огнестрелно оръжие през 2019 г., се казва в доклада.

Поне една масова стрелба е извършена в половината от развитите страни в света между 1998 г. и 2009 г., но не повече от осем инцидента са се случили в която и да е развита страна през този период.

През тези 22 години в САЩ се случиха над 100 масови стрелби и над 2000 души станаха жертви на тези стрелби.

В доклада се посочва, позовавайки се на проучване, проведено през октомври 2020 г., че около 44% от възрастните в САЩ живеят в къща с оръжие, а около една трета притежават лично такова, се посочва още доклада.

Съединените щати са една от трите държави, в които гражданите им имат конституционно право да носят или притежават оръжие, а в Мексико и Гватемала процентът на притежание на оръжие е почти една десета от този в САЩ.

Докато много страни по света предприемат законови мерки и се борят срещу въоръженото насилие и загубата на хиляди животи, само около половината от възрастните в САЩ подкрепят по-строги закони за оръжията и политически реформи и това води до смъртоносен „цикъл на насилие“ в обществото, отбелязват в заключение от CNN.