Хирошима: 63 години след атомната бомба
Хирошима: 63 години след атомната бомба / снимка: БГНЕС

Хиляди бели гълъби полетяха в небето над Хирошима по време на традиционната годишна церемония в памет на жертвите на американската атомна бомбардировка, предаде ИТАР-ТАСС. В церемонията участваха 45 хиляди души, включително японският премиер Ясуо Фукуда, ръководителите на двете камари на парламента, представители на чужди държави. Церемонията започна в 8.15 часа местно време, когато на 6 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач Б-29 хвърли над града атомна бомба.

Събралите се в Парка на мира в Хирошима посрещнаха този момент с минута мълчание в памет на стотиците жертви на първата в историята атомна бомбардировка. В реч на церемонията премиерът Фукуда увери, че Токио ще спазва строго трите неядрени принципа - да не притежава, да не произвежда и да не внася ядрено оръжие. Той потвърди, че премахването на средствата за масово поразяване остава сред приоритетите на японската дипломация.

Близо 140 хиляди жители на Хирошима загинали по време на взрива или през първите четири месеца след него. До днес общият брой починали в резултат на атомната бомбардировка е достигнал 258 310, заявили пред агенцията представители на организационния комитет на днешната церемония. Само през тази година към печалния списък са добавени имената на над 5 хиляди души, починали от болести, свързани с атомната бомбардировка.