/ БТА
Със знамена, клаксони и транспаранти хиляди земеделци, мнозина от които с тракторите си, се събраха в центъра на Атина, съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ.

По данни на гръцката полиция броят на протестиращите е около 6000 души.

„Борба да останем на земята си“ е мотото на общогръцката демонстрация на площад „Синтагма“, която започна в 18:30 ч. До нея се стигна след няколкоседмични протести и блокади по основни пътища на страната.

Сред основните искания на гръцките земеделци са мерки от страна на държавата срещу повишаването на себестойността на производството и за намаляване на цените на горивата и електроенергията, за преразглеждане на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и за борба с незаконното представяне на вносни селскостопански продукти като гръцки.

В началото на миналата седмица премиерът Кириакос Мицотакис представи пакет от предложения за дългосрочно ограничаване на цената на електроенергията за земеделците, както и за авансово възстановяване на акциза върху горивата за тях. Това обаче не удовлетвори протестиращите. Същевременно правителството заявява, че финансовите възможности за по-голяма подкрепа са изчерпани.

Днешната демонстрация на земеделците съвпадна с общогръцки протест в сферата на образованието, затова и към шествието на селскостопанските производители се присъединиха и ученици, студенти и преподаватели.

Сред протестиращите се появи и лидерът на опозиционната СИРИЗА Стефанос Каселакис, съобщи телевизия Скай. Той се качи на един от тракторите на протестиращите и заяви, че земеделците, но и потребителите едва оцеляват, а между тях стои картел от посредници. Опозиционният лидер поиска трайна отмяна на акциза върху горивата за земеделците и таван за цените на електроенергията за тях.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Петър Къдрев/БТА