Здравен служител на Хамас каза, че над 80 души са загинали в събота при двойни удари срещу бежански лагер в северната част на Газа, включително училище на ООН, използвано като подслон за хора, разселени от войната Израел-Хамас.

От началото на войната: Над 12 000 палестинци са убити при бомбардировките в Газа

Видеоклипове в социалните медии, чиято автентичност АФП не успя да потвърди веднага, показват тела, покрити с кръв и прах на пода на сграда, където матраци са били заклещени под училищните маси в Джабалия, най-големият бежански лагер на палестинската територия. "Най-малко 50 души" бяха убити при израелски удар на разсъмване срещу управляваното от ООН училище „Ал-Фахура“ в лагера, което беше превърнат в приют за разселени палестинци, каза служител на контролираното от Хамас здравно министерство на Газа пред АФП. Според данни на ООН около 1,6 милиона души са били разселени в Газа след шест седмици битки.

Отделна атака в събота срещу друга сграда в лагера Джабалия уби 32 души от същото семейство, 19 от които деца, каза служителят. Министерството публикува списък с 32-ма членове на семейството Абу Хабал, за които каза, че са починали.

Стотици пациенти бяха евакуирани от болница в Газа, но вътре вероятно има още хора

С контакт с АФП израелската армия не отговори веднага на искания за коментар относно двата удара. Израел призова палестинците да се преместят от северна Газа заради безопасността им, но смъртоносните въздушни удари продължават да удрят централните и южните райони на тясната крайбрежна територия.

В събота стотици хора избягаха пеша, след като директорът на главната болница в Газа каза, че израелската армия е наредила евакуация. Около 2000 души са били блокирани там.

Колони от болни и ранени, някои от тях с ампутирани крака, бяха забелязани да излизат от болницата „Ал Шифа“ към брега без линейки заедно с разселени хора, лекари и медицински сестри, докато около съоръжението се чуваха силни експлозии. По пътя журналист от АФП видя най-малко 15 тела, някои в напреднал стадий на разлагане, по протежение на път, изпълнен със силно повредени магазини и преобърнати превозни средства.

Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването каза, че 120 ранени, заедно с неуточнен брой недоносени бебета, все още са в болницата „Ал-Шифа“, която се превърна в центъра на неотдавнашните боеве. Израел настоява за военни операции в болницата, търсейки щаб-квартирата на Хамас, който според него се намира под обширния комплекс. Хамас отрича това обвинение.
БГНЕС