/ /Getty Images
"Хамас" предложи прекратяване на огъня, за да се успокоят сраженията в Газа, за четири месеца и половина, през които всички заложници ще бъдат освободени. Израел ще изтегли войските си от Ивицата Газа и ще бъде постигнато споразумение за прекратяване на войната, предаде Ройтерс.

Предложението на войнстващата групировка - отговор на това, изпратено миналата седмица от посредници от Катар и Египет и одобрено от Израел и Съединените щати - дойде по време на най-големия досега дипломатически натиск за продължително спиране на сраженията.

Израелският Канал 13 цитира високопоставен служител, който заяви, че някои от исканията, представени от "Хамас", не са приемливи за Израел, без да даде подробности. Преди това Израел заяви, че няма да изтегли войските си от Газа, докато "Хамас" не бъде унищожен.

В репортажа се цитира неидентифицираният служител, който заяви, че израелските власти ще обсъдят дали да отхвърлят направо предложенията на "Хамас" или да поискат алтернативни условия.

Но предложението на "Хамас" изглежда, че омаловажава дългогодишното искане на "Хамас" за пълно прекратяване на войната като предварително условие за освобождаване на заложниците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС