В сряда Хамас заяви, че „положителният“ отговор на плана на САЩ за прекратяване на осеммесечната война в ивицата Газа отваря „големи възможности“ за постигане на споразумение, но перспективите са несигурни, тъй като нито палестинската групировка, нито Израел се ангажираха публично със сделка, пише Reuters.

Във вторник Хамас представи официалния си отговор на предложението, изложено от президента на САЩ Джо Байдън на 31 май. Израел заяви, че отговорът е равносилен на отхвърляне, докато официален представител на Хамас заяви, че палестинската групировка просто е повторила дългогодишните си искания, които не са изпълнени от настоящия план.

(Видеото е илюстративно: Израел разширява атаките към Рафа)

Египет и Катар заявиха, че са получили отговора на Хамас, но не разкриха съдържанието му.

По-рано в сряда Иззат ал-Ришк, член на политическото бюро на Хамас, заяви в изявление, че отговорът на групировката е „отговорен, сериозен и положителен“ и „открива широк път“ за постигане на споразумение.

Друг служител на Хамас, който отказа да бъде идентифициран, заяви, че отговорът потвърждава позицията на групата, че прекратяването на огъня трябва да доведе до окончателно прекратяване на военните действия в Газа, изтегляне на израелските сили, възстановяване на палестинския анклав и освобождаване на палестинските затворници в Израел.
"Потвърдихме предишната си позиция. Смятам, че няма големи пропуски. Сега топката е в двора на Израел", заяви служителят.

Съединените щати заявиха, че Израел е приел предложението им, но Израел не е заявил това публично. Докато Израел продължава нападенията в централната и южната част на Газа, които са сред най-кървавите във войната, министър-председателят Бенямин Нетаняху неколкократно заяви, че Израел няма да се ангажира с прекратяване на кампанията си в Газа, преди Хамас да бъде елиминиран.

Във вторник израелски служител заяви, че страната е получила отговора на Хамас чрез посредниците и че Хамас „е променил всички основни и най-значими параметри“.

Израелският служител, заяви, че Хамас „е отхвърлил предложението за освобождаване на заложници, което беше представено от президента Байдън“.

По-рано служител, информиран по въпроса, заяви, че Хамас е предложил нов график за постоянно прекратяване на огъня с Израел и изтегляне на израелските войски от Газа, включително Рафах.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува в подкрепа на американска резолюция, подкрепяща предложението, изложено от Байдън. Във вторник официалният представител на Хамас Сами Абу Зухри заяви пред Ройтерс, че Хамас приема резолюцията на Съвета за сигурност и е готов да преговаря за подробностите по прекратяването на огъня.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който във вторник е в Тел Авив за среща с израелски официални лица, определи коментарите на Хамас като „обнадеждаващ знак“, но заяви, че те не са окончателни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters