Гърция екстрадира в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите Александър Виник, който бе осъден за пране на пари във Франция, информират гръцки медии и световните агенции.

Виник беше качен на самолет за Съединените щати без да му бъде позволено да поиска убежище в Гърция, каза адвокатката му Зои Констандопулу, цитирана от Франс прес.

Според източници операцията по екстрадирането на 43-годишния мъж, чиито финансови операции му спечелиха прозвището "г-н Биткойн“, е извършена при най-голяма секретност и е в съответствие с решение на Върховния съд на Гърция, отбелязва "Катимерини“.

Издирваната „криптокралица“ Ружа Игнатова вече не е българска гражданка

Виник е обвинен в САЩ за пране на 4 милиарда долара чрез биткойн схема. Той отхвърля обвиненията.

Руснакът бе предаден на Гърция от френските власти в четвъртък следобед, само седмици след окончателната му присъда в Париж на пет години затвор за пране на пари, издадена от френския Касационния съд, каза през АФП източник, близък до случая във Франция.

Александър Виник, който е баща на две деца, прекара две години в затвора във Франция, след като беше екстрадиран от Гърция. Той беше арестуван през юли 2017 г. в гръцкия морски курорт Халкидики, а Гърция реши да го предаде на Франция, като същевременно Русия и Съединените щати също поискаха екстрадирането му.

Срещу руснака са повдигнати 21 обвинения в Съединените щати, включително за кражба на самоличност, съучастие в трафик на наркотици и пране на пари.
В Русия пък го обвиняват само в измама за 9500 евро.

Пристигайки в САЩ Виник беше изправен пред федерален съдия в Сан Франциско, щата Калифорния, съобщи в комюнике американското министерство на правосъдието.

"По-рано днес той за първи път бе изправен пред съдия Сали Ким във федералния съд в Сан Франциско", се посочва в документа. Пресслужбата на съда уточни, че става въпрос за кратко заседание, в хода на което пред заподозрения се излага същността на обвиненията, а също могат да бъдат засегнати процедурни въпроси, включително внасянето на гаранция, след което страните по делото ще започнат да се запознават с материалите по него. Като правило от момента на първоначалното явяване пред съда до началото на разглеждането на делото по същество минават няколко седмици или дори месеци, посочва ТАСС.
БТА