/ iStock/Getty Images
Гърция атакува плана на Турция за извършване на сондажи за нефт в източното Средиземноморие, като го определи като "нова провокация", съобщи АФП. Това е последният от поредица от спорове, който предизвика напрежение между двете съседни страни през последните месеци.

Турция обяви в петък, че планира да започне сондажи за въглеводороди в източното Средиземноморие след три или четири месеца. Този ход идва, след като Анкара подписа противоречиво споразумение миналата година с признатото от ООН правителство на Либия в Триполи, което претендира за обширни морски райони за Турция. Споразумението предизвика критики в съседните страни, включително Гърция, която заяви, че сделката не взима под внимание остров Крит.

Ердоган: Турция може да прекрати преговорите за членство в ЕС

Членът на ЕС Кипър също изрази гняв, че Турция е изпратила кораби за търсене на нефт и газ край разделения остров. ЕС многократно призовава Турция да прекрати енергийните си проучвания край бреговете на Кипър, като твърди, че сондирането е незаконно, тъй като нарушава изключителната икономическа зона на острова.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в изявление в понеделник, че искането на Турция за извършване на "нефтени проучвания в района на гръцкия континентален шелф е част от поредица от действия на съседната страна, която постепенно се опитва" да узурпира суверени права на Гърция “.

"Нелегалните действия на Турция не могат да съответстват на гръцкия суверенитет, основан на международното и морското право", заяви Дендиас и добави, че Гърция "е готова да се изправи срещу тази нова провокация, ако Турция най-накрая я приложи в действие".

Според гръцката информационна агенция Ана, правителството в Атина е повикало турския посланик във външното министерство в понеделник вечерта.

Гръцко-турските отношения наскоро отново се нагорещиха, а Анкара търси подкрепа от ЕС за своите военни действия в Сирия и по въпроса за миграцията. През март Турция насърчи десетки хиляди лица, търсещи убежище, да пътуват до границата с Гърция и да се опитат да преминат в Европейския съюз. Миналата седмица Атина изпрати 400 полицаи "като предпазна мярка" до сухопътната си граница с Турция, за да предотврати евентуален нов приток на мигранти.
 
БГНЕС