/ Gulliver/Getty Images
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис назначи нов министър, който да отговаря за възстановяването от природни бедствия, в опит да разсее нарастващия гняв във връзка с борбата за потушаване на пожарите, изпепелили хиляди хектара гори, предаде Ройтерс.

Мицотакис тази седмица се извини за забавянията в усилията за овладяване на огъня, но защити действията на правителството и одобри пакет за подпомагане на стойност 500 милиона евро. Стотици жилища и търговски обекти бяха опожарени, а около 65 хиляди хектара гори изпепелени от началото на август. Облекчение донесе падналият вчера дъжд на на о. Евбея, който бе сцена на някои от най-тежките пожари.

Унищожителните горски пожари в Гърция са огромна екокатастрофа

Служители на пожарната служба съобщиха пред Ройтерс, че пожарите на Евбея, на полуостров Пелопонес и в района Северна Атика са поставени под контрол, но много пожарникари остават по места, за да реагират при евентуално възпламеняване. Новият заместник-министър Христос Триандопулос ще отговаря за помощта и възстановяването от природни бедствия, нов пост, създаден да компенсира бизнеса и семействата, пострадали от пожарите.

Високопоставен правителствен представител обясни, че назначението има за цел да укрепи отговора на бедствия и кризи и да окаже подкрепа на жителите на засегнатите от пожари райони. Друга промяна в гръцкото правителство е поемането от Йоанис Иконому, заместник-министър на земеделието, на поста на правителствен говорител, овакантен още от март. Аристотелия Пелони остава заместник-говорителка.

Гърция разкри дали планира нов локдаун

За държавен министър е назначен Георгиос Скерцос, предаде АНА-МПА.
БТА