/ iStock/Getty Images
Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас е провел „плодотворни разговори“ по време на работното си посещение в Република Северна Македония в сряда, което е част от турнето му в Западните Балкани, пише Kathimerini.

„Бях приет сърдечно от премиера на Северна Македония [Димитър] Ковачевски. Плодотворни разговори за перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между Гърция и Северна Македония, особено в икономическия и енергийния сектор, прилагането на Преспанския договор, пътя на Северна Македония за присъединяване към ЕС и регионалното и международното развитие“, написа Дендиас в публикация в “Туитър“ в четвъртък сутринта.

Дендиас се срещна и с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, като заяви пред колегата си, че Гърция „желае консолидирането на мира, сигурността и стабилността в региона“ и че „единственият начин за постигане на тези цели е ясна и пълна подкрепа на европейските перспективи на Западните Балкани“.

Гръцкият служител отбеляза, че Атина е „абсолютно убедена, че преговорите за присъединяване между Европейския съюз и Албания и Северна Македония трябва да започнат незабавно“.

„Ние ще подкрепим европейската перспектива на Северна Македония, при спазване на добре познатите условия“, добави той.

В областта на икономическото сътрудничество Дендиас отбеляза, че „гръцките инвестиции в Северна Македония са на видно място, ние сме третият или четвъртият по големина чуждестранен инвеститор“, като същевременно разкрива, че една неназована гръцка компания е изразила интерес да инвестира повече от 200 милиона евро в изграждането на важна електроцентрала в Скопие. Това е проект, добави той, „който ще има множество полезни резултати“.

По въпроса за външната политика Дендиас изрази задоволството на Атина, че „Северна Македония се е съобразила напълно с решенията на своето бъдещо семейство, Европейския съюз, особено тези, които осъждат ревизионистките действия в Източното Средиземноморие и напоследък нарушаването на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в оградения район Вароша.