Грузия и Русия приеха мирния план на Париж
Грузия и Русия приеха мирния план на Париж / снимки: БГНЕС

Грузия и Русия приеха предложения от Париж мирен план за разрешаване на конфликта помежду им, заяви президентът на председателстващата ЕС Франция Никола Саркози след разговори с грузинския си колега Михаил Саакашвили в Тбилиси тази нощ, предаде агенция Франс прес. "Текстът бе приет от Москва, бе приет и тук, в Грузия. Имам съгласието на всички действащи лица", подчерта Саркози на пресконференция след разговорите.

Саакашвили поиска уточнения и подробности по плана, както и резолюции на Съвета за сигурност на ООН и изпращане на международни наблюдатели на място. Той заяви, че "процесът трябва да бъде интернационализиран с участието на ООН". "Никакво международно споразумение не може да поставя под въпрос териториалната цялост на Грузия", подчерта Сакашвили, цитиран от БТА.

Президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози одобриха вчера в Москва шестте принципа за уреждане на южноосетинския конфликт: да не се прибягва до използване на сила, окончателно да бъдат прекратени всички военни действия, свободен достъп до хуманитарна помощ, въоръжените сили на Грузия се връщат на местата на постоянното им дислоциране, въоръжените сили на Русия се изтеглят до линията, предшестваща началото на бойните действия и до създаването на международни механизми руските миротворчески сили вземат допълнителни мерки за сигурност и шестия принцип - начало на международно обсъждане на въпросите на бъдещия статут на Южна Осетия и Абхазия и пътищата за осигуряване на трайната им сигурност.

Въпреки обявеното прекратяване на огъня, ситуацията остава напрегната. "Руските окупационни сили продължават придвижването си из Грузия”, заяви Саакашвили на пресконференция в Тбилиси. "Руските танкове се движат, руските войници са изключително агресивни, те довършват етническото прочистване на народа ми", добави президентът. Секретарят на грузинския Съвет за национална сигурност Александър Ломая обяви пред агенцията, че сутринта танкова колона е навлязла в град Гори, намиращ се близо до сепаратистката република Южна Осетия. Около петдесет руски танка и бронирани машини се намират в Гори, но войниците не окупират сградите, каза Ломая по телевизията.

В Гори няма руски миротворчески сили или сродни части, заяви пък в Москва представител на генералния щаб на руските въоръжени сили пред руски информационни агенции. Руснаците напуснаха пристанищния град Поти и през изминалата нощ не е имало допълнително придвижване на войски или бомбардировки, потвърди и грузински представител.

Ръководителите на проруските сепаратистки области обаче Абхазия и Южна Осетия отхвърлиха възможността да преговарят с Грузия и обвиниха Тбилиси в „геноцид“, предаде Интерфакс. „Не разговаряме с организаторите на геноцид... само съдиите от международен съд могат да говорят с тях“, заяви президентът на Южна Осетия Едуард Кокойти.

„Няма да има никакви преговори с Грузия“, потвърди и президентът на Абхазия Сергей Багапш, „с държавни престъпници не се водят преговори, те биват съдени“, подчерта той. Грузия прие пет от шестте точки на мирен план, който предвижда прекратяване на враждебните действия, но президентът на страната Михаил Саакашвили отхвърли възможността за преговори за статута на двете сепаратистки области.

Грузинският президент Михаил Саакашвили попадна в явен капан с военната си офанзива в Южна Осетия. Той заложи и загуби, заяви неназован източник от обкръжението на френския президент Никола Саркози, цитиран от Франс прес. Саакашвили бе достатъчно луд да бомбардира посред нощ един град в Южна Осетия и руснаците на свой ред отвърнаха с бомбардировка. В резултат Грузия бе нападната и смазана по негова вина, твърди анонимният източник. Грузинците са паднали според него "в един явен капан", смятайки, че руският премиер Путин, който се намираше в Пекин за Олимпийските игри, няма да реагира. Президентът Дмитрий Медведев и Путин обаче отговориха с абсолютно непропорционална реакция. Те бяха провокирани, изпратиха руски войски и ликвидираха армията на противника, коментира френският източник.

Външните министри от Европейския съюз ще обсъдят символични действия срещу Русия, с които да изразят неодобрението си от употребата на сила от Москва срещу Грузия, съобщи Ройтерс, цитирайки европейски дипломат. След избухването на сраженията в Южна Осетия ЕС призова за незабавно спиране на огъня и призова Русия да съблюдава териториалната цялост на Грузия, но избегна осъждането на някоя от страните.

На срещата на външните министри Латвия възнамерява да поиска да бъде променен форматът на миротворческата мисия в Южна Осетия, съобщи Интерфакс. "Т. нар. руски миротворци в Грузия не са възприемани като миротворци", заяви в навечерието на срещата латвийският външен министър Марис Риекстинш. Според него трябва да бъде повдигнат и въпросът за по-нататъшните отношения на ЕС с Русия.

Полша и балтийските страни, опасяващи се, че Русия може да използва сила, за да доминира над съседите си, осъдиха агресията (както те смятат) срещу Грузия. Останалите държави обаче не биха искали да рискуват отношенията си с един от най-големите енергийни доставчици на Европа.

Литовският външен министър Петрас Вайтекунас каза пред Ройтерс, че министрите ще разискват редица мерки, включително спиране на европейската помощ, прекратяване на преговорите по визови въпроси и преразглеждане на преговорите за ново споразумение за партньорство с Москва. Искаме ЕС да признае агресията на Русия. Трябва да обсъдим и преразгледаме преговорите си, тъй като действията на Русия представляват явно нарушение на международните закони и устава на ООН и не бива да остават без последствия, каза Вайтекунас в телефонно интервю.

Няколко хиляди деца и семействата им, принудени да бягат заради конфликта между Русия и Грузия, имат спешна нужда от хуманитарна помощ, съобщи организацията „Спасете децата”, като призова за дарения, за да бъдат събрани над 700 000 евро, предаде агенция Франс прес.

Организацията отправи "спешен призив" за дарения, за да бъдат събрани един милион долара за задоволяване на жизнените нужди на хората. "Главният ни приоритет е да доставим вода за пиене и да осигурим подслон на разселените в страната лица, които са събрани на 11 места", предимно в училища, каза Том Винсънт от организация „Спасете децата”. Досега организацията е купила храна, достатъчна за 1600 души в бежанските лагери за десет дни. „Спасете децата” се опитва да стигне до 3000 души, разположени в зоните на конфликта.

Предисторията на конфликта: Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък миналата седмица Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.