Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка
Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка / снимки: Reuters
Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка
50325
Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка
  • Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка

Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка след близо 20 месеца на поста, обосновавайки решението си със загубата на обществено доверие, предаде ДПА.

В изявление при подаване на оставката Вулф каза, че държавният глава трябва да може изцяло да се посвети на своята работа и да се ползва с доверието на гражданите. По думите му обаче това доверие е намаляло значително, затова той не може повече да изпълнява своите задължения като президент.

Вулф заяви, че заради все по-настойчивите твърдения за корупция по негов адрес не може да оставане на поста. "Събитията през последните дни и седмици показаха, че доверието (на германците) и следователно моята ефективност са сериозно подкопани", каза той.

Вулф призна, че е допуснал грешки, но заяви, че винаги е действал в рамките на закона. Преди това прокуратурата поиска парламентът да снеме имунитета му заради твърдения, че той е приемал услуги, отбеляза Ройтерс.

Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка
netinfo

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази почитта си към президента Кристиан Вулф. "С голямо уважение и дълбоко лично съжаление приех оставката на президента", каза Меркел в предавано на живо изявление по телевизията и му благодари за работата. "Докато заемаше поста, Кристиан Вулф работеше с цялата си енергия за модерна, открита Германия", отбеляза тя и добави, че с действията си експрезидентът е показал, че силата на страната е в нейното разнообразие.

Ангела Меркел подчерта, че с оставката си Вулф е поставил своя пост и дълга си пред народа над своето убеждение, че е действал правилно, докато е бил на поста. "Прекланям се пред този акт", заяви канцлерът.

Ангела Меркел заяви още, че ще работи с опозиционните партии за намиране на консенсусен кандидат, който да замени Кристиан Вулф, предадe Ройтерс. Необичайната стъпка вероятно е опит за избягване на потенциално разединяващ национален дебат за това кой трябва да наследи държавния глава в момент, когато Меркел иска да се съсредоточи върху преодоляването на дълговата криза в еврозоната.

"Партиите от правителството ще проведат консултации, след което ще влязат в контакт със социалдемократите и зелените, искаме да проведем преговори с цел да успеем да предложим консенсусен кандидат на изборите за следващ президент на германската република", заяви Меркел в кратко комюнике.

Германският президент Кристиан Вулф подаде оставка
netinfo

От средата на декември миналата година 52-годишният Вулф е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват в опит да прикрие афера с частен кредит, получен от жената на приятел индустриалец, докато бил регионален премиер, посочва Франс прес. Оттогава не минава и седмица без около личността му да избухне нов подобен скандал. Досега Вулф отричаше всички обвинения, а в началото на януари изключи възможността да подаде оставка.

От средата на декември миналата година германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия, че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище, и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е пратил за тридневния престой в един от германските курорти, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен. Прокуратурата съобщи, че има "подозрения", че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение - престъпление, което се наказва с до три години затвор. "Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невинност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.

Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.

В Германия президентът има ограничени пълномощия, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф успяха да се наложат като популярни лидери, като олицетворение на националната съвест, отбелязва Ройтерс. Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Ройтерс.