/ БТА
Германия планира да приеме резолюция, с която ще признае за "геноцид" глада в Украйна, причинен преди 90 години от режима на Сталин, предаде Франс прес.

Проекторезолюцията, внесена от управляващата коалиция на либералите от ГСДП, Зелените и Свободните демократи, както и от консервативната опозиция ХДС-ХСС, ще бъде обсъдена в сряда в Бундестага, долната камара на парламента.

През 1932 г. и 1933 г. около 3,5 милиона украинци стават жертва на Гладомора (на украински "Голодомор", което означава "изтребление чрез глад"), причинен от режима на Сталин. Земеделската продукция е иззета при колективизацията на земеделската собственост.

Този глад е "част от списъка на нечовешките престъпления, извършени от тоталитарните системи, които отнеха живота на милиони хора в Европа, особено през първата половина на 20-ти век", се казва в проекторезолюцията. Това престъпление "е част от общата ни история като европейци. От глада и репресиите е засегната цяла Украйна, а не само зърнопроизводителните ѝ райони", се подчертава в документа. "Затова от днешна гледна точка е ясно, че това е геноцид в исторически и политически план".

Класификацията на геноцида като понятие, възникнало по време на Втората световна война, има и актуално значение с руската инвазия в Украйна.

Депутатът от партия "Зелени" Робин Вагенер, един от инициаторите на текста, заяви, че и днес насилието и репресиите се опитват да подчинят Украйна и да я лишат от нейните жизненоважни ресурси.

Според него определянето на Гладомора като геноцид е "предупредителен сигнал". Руският президент Владимир Путин "следва жестоката и престъпна традиция на Сталин", добави Вагенер.

Украйна води от години кампания за признаване на Гладомора за геноцид. Русия категорично отхвърля подобно определение, тъй като големият глад в СССР в началото на 30-те години на миналия век взема жертви не само в Украйна, но и в Русия, Казахстан, сред волжските немци и други народи.

Германската външна министърка Аналена Бербок приветства инициативата на парламента да обяви за геноцид Гладомора през 1932-33 г., предаде Ройтерс.

Гладоморът е резултат от усилията на съветския лидер Йосиф Висарионович Сталин да колективизира селското стопанство и да изкорени зараждащото се по това време украинско националистическо движение.
БТА