"Само глобален план за ваксинация може да сложи край на глобалната пандемия и една несправедлива и неморална ситуация", каза днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който от месеци води кампания за координиран отговор на международната общност на пандемията, основан на принципите на равенството, предаде Франс прес.

"Въпреки разработването на ефективни ваксини за рекордно кратко време, през 2021 г. имаше повече смъртни случаи, отколкото през 2020 г." и "пандемията продължава да сее хаос в развитите и развиващите се страни", отбеляза Гутериш при откриването на годишна среща във виртуален формат на външните министри от Групата на 77-те (развиващи се страни) и Китай.

Личен пример: Директорът на РЗИ-Враца постави 1494 дози ваксини

"Всеки човек, навсякъде по света, трябва да има достъп до ваксини, тестове и лечение срещу COVID-19", подчерта генералният секретар на ООН. "Цялата система на ООН подкрепя стратегията за ваксинация срещу COVID-19, дефинирана от Световната здравна организация (СЗО), чиято цел е да се ваксинират 40 процента от населението на всяка страна до края на тази година и 70 процента до средата на следващата година", каза той.

Според ООН само 12 страни със средни доходи, 27 държави с по-високи доходи и 71 страни с много високи доходи са успели да ваксинират 40 процента от населението си. Нито една държава с ниски доходи не е достигнала този праг.

Към 25 ноември 3,2 милиарда души по света са били напълно ваксинирани и 4,15 милиарда са получили поне една доза от ваксината срещу COVID-19, сочат данни на ООН.
БТА